НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

Share
20.04.2017   Еркюл Поаро - емблематични екранни превъплъщения

Агата Кристи – ексцентрична, непредсказуема и вечно интригуваща. Също като нея героите й са находчиви, оригинални и популярни по цял свят.
Еркюл Поаро - най-популярният герой на Агата Кристи, е бил пресъздаван многократно за малкия и големия екран от над 40 актьори като Албърт Фини, Питър Устинов, Иън Холм, Тони Рандъл, Алфред Молина, Дейвид Сушей.

Вижте кои са петимата най-емблематични актьори, които са се справили с предизвикателството да вдъхнат живот на гениалния белгийски детектив.


Чарлс Лаутън – първият Поаро

Първият актьор, който се превъплъщава в Еркюл Поаро на театралната сцена, е Чарлс Лаутън. Той изиграва ролята на гениалния детектив в „Алиби“ - сценична адаптация на Майкъл Мортън, базирана на "Убийството на Роджър Акройд" от Агата Кристи. Това е първият път, в който една от книгите на Кристи се адаптира в пиеса, премиерата й е била в Лондон през 1928 г.


Остин Тревър – Поаро без мустакТри години по-късно на сцената се появява нов Поаро - Остин Тревър, който е първият актьор, изиграл Еркюл Поаро на екран. Тревър влиза в образа на знаменития детектив в цели три британски филма – в „Алиби“ и  „Черно кафе” през 1931 година и в „Смъртта на лорд Еджуеър“ през 1934 година.


Албърт Фини - младият ПоароЧесто определян като повратна точка в историята на екранните адаптации на Агата Кристи, през 1974 г. на екрана излиза филмът „Убийство в Ориент Експрес“, с участието на Албърт Фини като Еркюл Поаро.
Само на 38 години, първоначално Фини е смятан за твърде млад, за да влезе в ролята на знаменития детектив. Поради тази причина, по време на снимачните дни актьорът е бил гримиран, за да изглежда по-стар. Тъй като преобразяването отнемало много време, всяка сутрин Фини бил взиман от вкъщи с линейка, в която той можел да продължи да спи, докато гримьорите работели по трансформацията, която продължавала и в студиото.


Питър Устинов - очарователният ПоароЧетири години след участието на Алберт Фини в „Убийство в Ориент Експрес“, Петър Устинов се появява като Поаро във филма „Смърт край Нил“.
Смята се, че успехът на Устинов в ролята на известния детектив произтича от неговата проницателност и внимание към детайлите. Актьорът отделял много време за изучаване на личността на Поаро и определял ролята си като изтощителна, тъй като според него „Поаро е ужасно точен и подреден в мисълта и навиците си. Много педантичен.“


Дейвид Сушей – най-известният Поаро

През 1989 г. Дейвид Сушей получава своята първа роля като Еркюл Поаро и с това дава началото на 25-годишна кариера, в която той играе Поаро в 70 епизода на 13 сезона, гледани от 700 милиона зрители в над 100 държави по света. Именно Сушей се смята за актьорът, който най-успешно се превъплъщава в легендарния детектив.
За ролята си на детектив Поаро актьорът Дейвид Сушей получава много награди и номинации, включително номинация за Телевизионната награда на Британската академия (BAFTA).

Източник: www.agathachristie.com

07.04.2017   Орелиен Гуго - избраникът на Фредерик Бегбеде

На 6 април излезе дебютният роман на дебютният роман на Орелиен Гуго "Литий" *.

Париж. Тя и Той. Работа. Партита. Секс. Алкохол.

Тя, на 23 години, дете на консуматорското общество и социалните мрежи. Дави страховете си в алкохол, секс и партита, живее без очаквания. Работи в местна радиостанция (както и авторът), приема обажданията на слушатели и съчинява скечове. Има високомерни колеги и тираничен началник.

Той – около 25-годишен, живее със съквартирант под наем, работи в търговски офис в бизнес квартала Дефанс сред хиляди себеподобни в подобни офиси. Работата му е да убеждава предимно безпомощни пенсионери да направят безсмислено скъп ремонт. И той я мрази. Има приятелка, с която нещата не вървят.
За да не чувстват празнотата в дните си, те се изгубват в социалните мрежи и алкохолните нощи. За тях не съществува нито минало, нито бъдеще.

Романът проследява паралелно една седмица от живота на Той и Тя. Срещи и раздели, повърхностни отношения, приятелства по инерция, дни преминаващи в имитация на общуване в социалните мрежи и очакване на уикенда, който също протича по еднообразна схема – аперитив, бистро, клуб, където самотата се дави в алкохол, джойнт и случаен секс.

Тя и Той нямат общи интереси, общи приятели, но пътищата им ще се пресекат. Между две цигари и две бири, между две нощи и мимолетни връзки, те ще се срещнат...

В дебютния си, изключително зрял роман, Аурелин Гуго вплита гласовете и колебанията на цяло едно поколение, обитаващо големите градове, в търсене на нещо по-добро и по-вълнуващо... Една пряма и убедителна история за живота не в бляскавия Париж, а в истинския, направена с психологизъм и поетичност. Зад привидното безразличие, отчужденост и цинизъм прозират старателно скриван романтизъм, чувствителност и жажда за любов.

„Литий е приет изключително ласкаво от критиката и публиката като явление във френската литература. Впечатлен от романа, Фредерик Бегбеде пише рецензия във „Фигаро” и го номинира за литературната награда за дебют „Бастид дьо Горд”.
Аурелин Гуго е на 25 години, радиоводещ и композитор на електронна музика.

* Литий е най-лекият метал. Литий се използва при лечението на депресивни състояния. Литий (Lithium) е песен на Нирвана от 1991г.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Рецензия от Фредерик Бегбеде за „Литий” на Орелиен Гуго

Никога няма да забравя деня, в който научих, че първият ми роман ще бъде публикуван. Какво чудо! О, безкрайна слава! Към мен – безброй фенки и дъжд от долари! Не стана така, както предвиждах. Издателят ме прие в кабинета си с думите: „Абе, има нещо”. Леко се обидих.

Мислиш се за Оноре дьо Балзак, а ти казват, че в теб „има нещо”.

Да пада от високо е всекидневната участ на младия романист.
Скъпи Орелиен Гуго, очаквайте най-лошото. Вашият първи роман „Литий” беше публикуван от „Албен Мишел” на 18 август, едновременно с романите на Амели Нотомб, Жоан Сфар и Стефан Офман. В такава компания е трудно да привлечете вниманието на критиката. „Литий” има всички недостатъци: заглавие, което е „модно” (алюзия за една песен на „Нирвана”), не много оригинална история (едно момче и едно момиче, които блуждаят първо поотделно, после заедно, една седмица из днешен Париж) и няма нищо за геноцида в Руанда.

Вие сте на 25 години като вашите персонажи, които нямат нито имена, нито гръбнак. Те не знаят какво искат, техният любим спорт е колебанието. Двайсет и пет години са възрастта, в която осъзнаваш, че не си свободен, а затворник на всеки свой избор. Момичето бачка в някакво радио, момчето е търговски представител в офис сграда в Дефанс. Те са разглезени и тревожни, тревожни, защото са разглезени.

Те бягат в нощта, алкохола, секса, джойнтовете. Още от след войната герои на първите романи често са млади хора, чийто проблем е, че нямат проблеми… „Спасителят в ръжта”, „Добър ден, тъга”, „Дивият бряг”, „По-малко от нула”. Все същата история. „Какво мога да направя, като не знам какво да правя”, тананикаше Ана Карина в „Лудия Пиеро”… На 20 години песимизмът придава интелигентен вид. Разполагаш с цялото време на света, за да влезеш в крак по-късно. „Литий” е очарователен дори в несръчността си. Г-н Гуго понякога е прекалено уверен в себе си, когато се прави на циник. Но неговата наблюдателност, точността на избраните детайли, го спасяват от насилената му арогантност.

След трийсет години, когато ще бъде критик във „Фигаро”, той навярно ще съжалява за своите грешки на младостта. Няма да бъде прав. В него има нещо.

сп. „Фигаро Магазин“, 7 октомври 2016 г.

 

Източник: www.lira.bg

10.03.2017   Биографията на Йохан Кройф излиза на български език

Биографията на Йохан Кройф, един от най-великите футболисти в историята, излиза на българския пазар на 16 март.

„Йохан Кройф - гений и деспот“ проследява жизнения път на Кройф, като разкрива и редица неизвестни факти от живота му.

Авторът на книгата - известният френски футболен журналист и коментатор Шериф Гемур, провежда множество разговори с хора от най-близкото обкръжение на Кройф и прави своето проучване в продължение на години. Той очертава символично в 14 глави вечния спомен за митичния номер 14. За свръхзвуковите изригвания на един гениален стратег, за червено-бялото торнадо на „Аякс”, за трикратния европейски клубен шампион, за незабравимата Холандия от Мондиал ‘74, за треньора революционер, създал легендарния Дрийм тийм на „Барселона“ от 1992 г.

Книгата представя на читателите един задълбочен, реалистичен и многопластов портрет на гениалния футболист и треньор, с неговите силни и слаби страни, с дарбите и недостатъците.

В българското издание на книгата са включени уникални фотографии, проследяващи живота и кариерата на легендарния футболист. Издателство „Ера“ допълва цялостната визия на „Йохан Кройф - гений и деспот“, като към всяка глава добавя QR кодове, които позволяват на читателите да гледат видеоклипове, свързани с най-ярките моменти от живота на Кройф.

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза