НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

20.02.2017   Бьорг Хелстрьом (1957–2017)

Бьорг Хелстрьом, един от любимите автори на издателство ЕРА, почина на 17 февруари след 2-годишна борба с рака. Хелстрьом беше част от най-популярното и атрактивно дуо в шведската литература - Руслунд & Хелстрьом.

Благодарни сме, че имахме честта да работим с него. Най-искрени съболезнования към семейството и приятелите на писателя.

Руслунд & Хелстрьом

02.02.2017   Джефри Дивър ще бъде президент на организацията на Американските автори на мистерии през 2017г.

„Щастлив съм да обявя, че ще бъда президент на организацията на Американските автори на мистерии през 2017г.“, пише Джефри Дивър в своя сайт. 

Организацията на Американските автори на мистерии (MWA) е сформирана през 1945 г. с цел насърчаване на жанра мистерия и в подкрепа на нови и утвърдени автори, работещи в тази област.

Организацията спонсорира ежегодните престижни награди „Едгар“. Те са кръстени на бащата на мистериите Едгар Алън По и се връчват за най-добрите произведения в жанра, публикувани през предходната година. Американските автори на мистерии учатва в десетки програми за образование и ограмотяване в САЩ.

Много известни автори са членове на организацията на Американските автори на мистерии и заемат различни длъжности в нея. Някой от тях са: Сандра Браун, Лий Чайлд, Харлан Коубън, Нелсън Демил, Майкъл Конъли, Лорънс Блок, Донал Е. Уестлейк, Уолтър Мозли, Сю Графтън, Елмор Ленард, Джон Д. Макдоналд, Реймънд Чандлър, Рекс Стаут и Антъни Боучър.

Източник: www.jefferydeaver.com

20.01.2017   Испанският писател Мартин Касариего с премиера в България

 

Мартин Касариего, носител на редица литературни награди, посети България във връзка с премиерата на книгата му - „Глутницата и мъглата“.

Представянето на романа на испанския автор беше в два града – София и Пловдив. Събитието в столицата се проведе на 19 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. На 18 януари писателят имаше среща със студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Визитата му в България е по покана на Институт „Сервантес“ и Издателство „Ера“.

Мартин Касариего е роден в Мадрид през 1962 година. Автор на 15 романа, телевизионни и кино сценарии, детски приказки, разкази и журналистически статии за най-популярните печатни медии в Испания.

Започва да пише едва на 16 години и още за първия си роман получава наградата „Tigre Juan“. Следващите му произведения също са отличени с различни награди, включително за детска и младежка литература – "Cervantes Chico". Обширното творчество на Касариего притежава своя отличителна черта. Той ни предлага едно усещане за реалността, която варира в книгите му от крайно позитивна до негативна, без това да предизвиква противоречие.

Романът му „Глутницата и мъглата“ е отличен от престижното жури на конкурса „Логроньо“. Това е интензивна, пропита с искреност творба, написана със смелост и белязана с нотка отчаяние. Критиците в Испания го определят като безупречен и необходим роман.Героите на Касариего се изправят пред необходимостта да разкрият големите заблуди в живота, да се научат да се примиряват и да живеят с отсъствието на най-обичани същества. Това превръща книгата на Касариего в разтърсващ роман.

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза