НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

02.02.2017   Джефри Дивър ще бъде президент на организацията на Американските автори на мистерии през 2017г.

„Щастлив съм да обявя, че ще бъда президент на организацията на Американските автори на мистерии през 2017г.“, пише Джефри Дивър в своя сайт. 

Организацията на Американските автори на мистерии (MWA) е сформирана през 1945 г. с цел насърчаване на жанра мистерия и в подкрепа на нови и утвърдени автори, работещи в тази област.

Организацията спонсорира ежегодните престижни награди „Едгар“. Те са кръстени на бащата на мистериите Едгар Алън По и се връчват за най-добрите произведения в жанра, публикувани през предходната година. Американските автори на мистерии учатва в десетки програми за образование и ограмотяване в САЩ.

Много известни автори са членове на организацията на Американските автори на мистерии и заемат различни длъжности в нея. Някой от тях са: Сандра Браун, Лий Чайлд, Харлан Коубън, Нелсън Демил, Майкъл Конъли, Лорънс Блок, Донал Е. Уестлейк, Уолтър Мозли, Сю Графтън, Елмор Ленард, Джон Д. Макдоналд, Реймънд Чандлър, Рекс Стаут и Антъни Боучър.

Източник: www.jefferydeaver.com

20.01.2017   Испанският писател Мартин Касариего с премиера в България

 

Мартин Касариего, носител на редица литературни награди, посети България във връзка с премиерата на книгата му - „Глутницата и мъглата“.

Представянето на романа на испанския автор беше в два града – София и Пловдив. Събитието в столицата се проведе на 19 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. На 18 януари писателят имаше среща със студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". Визитата му в България е по покана на Институт „Сервантес“ и Издателство „Ера“.

Мартин Касариего е роден в Мадрид през 1962 година. Автор на 15 романа, телевизионни и кино сценарии, детски приказки, разкази и журналистически статии за най-популярните печатни медии в Испания.

Започва да пише едва на 16 години и още за първия си роман получава наградата „Tigre Juan“. Следващите му произведения също са отличени с различни награди, включително за детска и младежка литература – "Cervantes Chico". Обширното творчество на Касариего притежава своя отличителна черта. Той ни предлага едно усещане за реалността, която варира в книгите му от крайно позитивна до негативна, без това да предизвиква противоречие.

Романът му „Глутницата и мъглата“ е отличен от престижното жури на конкурса „Логроньо“. Това е интензивна, пропита с искреност творба, написана със смелост и белязана с нотка отчаяние. Критиците в Испания го определят като безупречен и необходим роман.Героите на Касариего се изправят пред необходимостта да разкрият големите заблуди в живота, да се научат да се примиряват и да живеят с отсъствието на най-обичани същества. Това превръща книгата на Касариего в разтърсващ роман.

11.01.2017   Яростно наддаване за роман на румънски писател

 

Румънски писател, който живее в Англия от 3 години, е причината за глобален феномен в издателския бизнес.  Първият роман на английски език на Е. О. Кировиц – „Книга на огледалата“, е продаден в 38 държави.

Авторът е подписал с първия британски агент, на когото е представил ръкописа – Peter Fraser + Dunlop (PFD). Няколко часа след като агентът разпраща ръкописа за преглед към издатели от цял свят, получава оферта от Италия. В Германия единадесет издателства наддават, за да получат правата; девет я искат във Франция, шест – в Англия.

Малки държави като Исландия, чиито издатели предпочитат книгите първо да излязат на английски и да добият популярност, също са закупили правата за издаване на книгата, преди тя да бъде публикувана в Англия и САЩ.

Българските читатели също ще могат да се насладят на романа. България е първата държава, в която „Книга на огледалата“ ще излезе. Издателство „Ера“ ще пусне заглавието съвсем скоро – на 10 януари 2017 година. Оттам споделят: „Книга на огледалата“ предизвика истински фурор в издателския бранш. Развълнувани сме, че именно България ще е първата държава, където този завладяващ роман ще бъде издаден“.

Рейчъл Милсот PFD казва за „Книга на огледалата“: „Това е изключителен роман, толкова сложен и изтънчен. Никога не бих предположила, че е написан от автор, чийто майчин език не е английски.“

Според редактора на английското издателство, купило правата за романа, „това е наистина брилянтна книга, която ме грабна от първата страница и ще бъде голямото заглавие в нашия каталог.“

„Книга на огледалата“ ни въвлича в разследване на убийство, извършено преди 25 години. Влиятелният литературен агент Питър Катс е заинтригуван от недовършен ръкопис, озаглавен „Книга на огледалата“. Авторът – Ричард Флин описва спомените си за скандален случай от преди 25 години. Известен професор е убит в дома си, но убиецът така и не е заловен. Романът е толкова увлекателен, че Катс е твърдо решен да стигне до истината за събитията от онази нощ. Той е убеден, че пълният ръкопис ще разкрие кой е извършителят, но не може да открие липсващите страници. Журналистът Джон Келър се опитва да пресъздаде събитията от нощта на убийството и да издири всички свързани със случая. Полицаят, водил разследването, се вкопчва в новите разкрития и също тръгва по следите на истината, за да разреши последния случай в живота си.

Кировиц е работил като журналист в Румъния. Въпреки че е писал криминални романи, румънския пазар е бил прекалено малък, за да успее да се издържа от писане. Пристига в Англия, тъй като синът му постъпва в университета в Кардиф, а жена му получава предложение за работа като финансов анализатор. Кировиц твърди, че литературното му вдъхновение е „много класическо“ и включва имена като Хемингуей, Стайнбек и Голдинг. Пред вестник „Гардиън“ той споделя: „Смятах да опитам да се отдам само на писането. Но това е изумително и неочаквано. Не съм сигурен доколко осъзнавам какво точно се случва.“

 

Източник: www.lira.bg

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза