НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

02.06.2017   Първи трейлър на филма „Убийство в Ориент експрес“

Първият трейлър, както и постерът на филма „Убийство в Ориент експрес“, вече са факт. Базирана на едноименната творба на Агата Кристи, лентата ще бъде втората филмова адаптация на най-известния криминален роман в света, след тази от 1974 година, режисирана от Сидни Лъмет.

Филмът следва същия основен сюжет като историята на Агата Кристи, като се съсредоточава върху 13 непознати герои, пътуващи заедно във влак през Европа. Една нощ луксозният влак засяда в снежна преспа. На сутринта пътниците са с един по-малко. Пътуващите са откъснати от света и разчитат на Поаро, който единствен може да открие убиеца сред тях.

Филмът е режисиран от Кенет Брана, който ще се превъплъти и в ролята на знаменития детектив Еркюл Поаро. Брана събира един от най-добрите актьорски състави на годината, включващ холивуските звезди Мишел Пфайфър, Пенелопе Крус, Дейзи Ридли, Джош Гад, Джуди Денч, Уилям Дефо, Джони Деп, Оливия Колмън и др.

Вижте страхотния трейлър тук:

 

Източник: www.agathachristie.com

16.05.2017   Живот на литий

Хубаво е, че има издателства, които се осмеляват да излязат извън утъпканите коловози на литературния мейнстрийм и рискуват с млади, неизвестни, дебютиращи автори – били те български или чужди. Така е с „Литий” (Ера, превод Весела Шумакова), първия роман на 25-годишния Орелиен Гуго, за когото е трудно да се разбере повече от това, че е син на известния поет и разказвач Анри Гуго, работил е в радиостанция и се занимава с електронна музика.

Романът е приет много ласкаво от критиката и публиката като едно от явленията на литературната есен 2016 г. във Франция. Фредерик Бегбеде го хвали в рецензия в редовната си колонка във „Фигаро Магазин” и по-късно го номинира за литературната награда за дебют „Бастид дьо Горд”. Но го предупреждава: „Да пада от високо е всекидневната участ на младия романист.”

„Литий” има всички недостатъци: заглавие, което е „модно” (алюзия за една песен на „Нирвана”), не много оригинална история (едно момче и едно момиче, които блуждаят първо поотделно, после заедно, една седмица из днешен Париж) и няма нищо за геноцида в Руанда, иронизира Бегбеде господстващите литературни нагласи, в които дебютният роман не се вписва.

Несъмнено Фредерик Бегбеде е забелязал сходството между персонажите на Орелиен Гуго и неговите собствени, особено с купонджията Марк Мароние от първите му три книги. „Литий” също е до голяма степен автобиографичен, той потапя читателя в живота на модерното поколение млади, 20-30 годишни парижани – точно двайсет години по-късно от Бегбеде.

Какво се е променило за тези двайсет години? За разлика от ярките, дори крещящи, неистови и цинични персонажи на Бегбеде, Орелиен Гуго се стреми към максимална типизация на своите основни герои. Те са безименни: Тя, на 23 години, и Той – около 25 годишен, така авторът подчертава тяхната типичност за мястото и времето.

Двайсет години по-късно обществото е все така консумативно, младото поколение има все същите търсения и въпроси. „Още от след войната герои на първите романи често са млади хора, чийто проблем е, че нямат проблеми…. „Спасителят в ръжта”, „Добър ден, тъга”, „Дивият бряг”, „По-малко от нула”. Все същата история. „Какво мога да направя, като не знам какво да правя”, тананикаше Ана Карина в „Лудия Пиеро”, напомня пак Фредерик Бегбеде.

Кое е различното? Възходът и вездесъщото присъстиве на социалните мрежи, открива Гуго чрез персонажите си. „Социалните мрежи, които разширяват възможността за виртуален контакт и показват липсата на свян, все пак са нещо практично. С три кликвания имаш достъп до повече данни, отколкото разполага социалната служба за който и да било човек. Когато се е родила, това е било научна фантастика. Днес задоволяването на нездравото любопитство е достъпно на абсолютно всеки. Нещо повече, всички са съгласни. Всеки е малко нещо като Биг Брадър”, разсъждава Тя.

И така: Тя работи в местна радиостанция, както и авторът, приема обажданията на слушатели, съчинява скечове. Има високомерни колеги, тираничен началник и все повече се убеждава, че всичко вътре в медиите е фалшиво. След своеобразна психологическа криза в първия работен ден от седмицата напуска и решава да замине за Австралия.

Той живее със съквартирант под наем, работи в търговски офис в бизнес квартала Дефанс сред хиляди себеподобни в подобни офиси. Работата му е да убеждава по телефона и на място предимно безпомощни пенсионери да си сменят дограмата или да направят друг безсмислено скъп ремонт. Има приятелка, с която нещата не вървят.

Романът проследява паралелно, ден по ден, час по час, една седмица от живота на Той и Тя от нощта срещу събота до нощта срещу неделя. Работа, срещи, раздели, разговори с познати – авторът рисува едно съществуване сякаш в мъгла на изгубено поколение без цел и посока в живота, с повърхностни отношения, с приятелства по инерция, затворено в рамките на оцеляването, с дни преминаващи в имитация на общуване в социалните мрежи и очакване на петъчната и съботната вечер, които протичат също по еднообразна схема – аперитив, бистро, дискотека, където самотата се дави в алкохол и джойнт, в случайни секс контакти.

Гуго умело води към среща двамата герои, които както своите връстници се разкъсват между стремежа да се избавят от самотата и страха от обвързване. Ще се срещнат ли Той и Тя? Ще замине ли тя или ще остане с него? Читателите ще разберат.

Романът на Орелиен Гуго привлича вниманието именно с тази много вярна и детайлна до педантичност „снимка” на едно поколение, направена с психологизъм и поетичност.

Зад привидното безразличие, отчужденост и цинизъм на тези „закъснели юноши” прозират старателно скриван романтизъм, чувствителност и жажда за любов. Забелязал го е и Фредерик Бегбеде: „Г-н Гуго понякога е прекалено уверен в себе си, когато се прави на циник. Но неговата наблюдателност, точността на избраните детайли, го спасяват от насилената му арогантност”.

Защо да четем този дебютен роман? Защото е ярък портрет на едно поколение – обитаващо не само Париж, а и всички големи градове на развития свят. Можем да го разберем или да се припознаем като част от това поколение.

Защо заглавието е „Литий”? В романа няма обяснение. „Предпочитам всеки да си отговори сам”, казва авторът в едно интервю. Но дали защото литият е най-лекият метал, а също така се използва при лечението на маниакално депресивни психози, дали заради песента на „Нирвана” или, както предполага един френски рецензент, заради литиевите батерии на смартфоните и таблетите, обсебили живота ни?

 

Гриша Атанасов

Източник: Всичко за книгите

05.05.2017   Първи кадри от новата екранизация на „Убийство в Ориент експрес“

Звездният актьорски състав на филма „Убийство в Ориент експрес“ позира за първи път заедно за корицата на новия брой на американското списание Entertainment Weekly.

Благодарение на списанието вече може да видим и първи кадри от дългоочакваната лента.

Режисьор на най-новата адаптация на „Убийство в Ориент експрес” е Кенет Брана, който освен това ще се превъплъти и в ролята на знаменития детектив Еркюл Поаро.

Актьорският състав на филма включва холивудски величия като Дейзи Ридли, Джуди Денч, Пенелопе Крус, Джош Гад, Уилям Дефо, Джони Деп, Мишел Пфайфър, Оливия Колмън и Дерек Джейкъби.

Премиерата на „Убийство в Ориент експрес” („Murder on the Orient Express”) е предвидена за 10 ноември 2017.

Вече нямаме търпение!

Източник: www.ew.com

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза