НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

06.07.2017   Как след развода „да създадеш“ отново себе си

В края на юни излезе романът „Нашата история“ (изд. „Ера“) на Мартина Хаг. Избрана за книга на годината в Швеция, „Нашата история“ е роман с автобиографични елементи. Мартина Хаг е болезнено откровена и извънредно правдиво е описала колко е страшно да бъдеш разлюбен. Ето какво споделя тя в кратко интервю:

Вашият роман разказва за един развод. Но има ли още нещо в историята освен това?
Тя е за това, как да „създадеш“ отново себе си, след като си бил част от връзка, която в един момент е ударила дъното. Как да се изправиш след такава силна скръб, заради която си нямал и най-малка идея как да продължиш с живота си.

Петра - главната героиня в книгата, заминава за Северна Швеция, за да намери себе си отново след развода. Вярвате ли, че да си сам в такава ситуация помага? И ако да, как?
Да, защото не можеш да чуеш собствените си мисли, докато около теб не е напълно тихо.

Ако трябва да изберете две силни и две слаби черти, за да опишете Петра, кои ще са те?
Силните: чувството й за хумор въпреки всичко и любовта към децата й.
Слабите: Гневът и разочарованието й. Неспособността й да продължи напред.

В книгата има подистория, съдържаща свръхестествен елемент за жена, която е изчезнала. Можете ли, без да разкривате прекалено много от сюжета, да ни кажете как стигна до тази история? Как така е част от книгата?
Когато основата, върху която стоиш, се разпадне, е лесно да започнеш да си въобразяваш „вълшебни неща“, като например: „Ако даря пари на Лекари без граници, той ще се върне“...

В книгата опознаваме Петра на едно дълбоко интимно ниво. Ще я срещнем ли и в други книги?
В момента пиша нова книга, но не бих искала да разкривам нищо за нея все още.

Сред многото добри отзиви, които книгата получи, читателите споделят, че историята истински ги е трогнала, дори и без те самите да са преминали през развод. Какво бихте искали да научат те и да запазят като поука от нея?
Всеки ден на улицата срещам хора, които ме спират и ми разказват за впечатленията си от историята. Също така получавам много писма от читатели, преминаващи през подобна ситуация. Много ог тях пишат, че съм успяла да пресъздам техните преживявания с думи и че съм им помогнала да преминат през скръбта си, което е наистина възхитително. Но също така получих писма и коментари от мъже и жени, които се идентифицират с Андерш и предлагат другата гледна точка, която също заслужава разбиране.

Източник: Lira.bg

24.06.2017   ИСТИНАТА - Мелани Раабе

След шумния успех на романа си "Капанът" Мелани Раабе отново представя на читателите криминално-психологически роман с капани – този път всеки от главните герои зарежда постоянни капани на противника си. И отново никой от тях не успява в предначертаната си тактика. Този път обаче Раабе е създала един по-различен криминален роман – дълбоко психологически.

Основната нишка на фабулата се появява още в началото, след няколкото страници описание-изповед на героинята Сара за себе си и подготовката й за започването на нов живот. Седем години тя е живяла сама – една примерна жена, добра майка, добър преподавател и колега в училище, богата, обезпечена, с къща, кола и банкови сметки, съпруга на много богат бизнесмен. Изобщо една лъскава картинка. Която само след два дни започва да се пропуква.

Романът на Мелани Раабе е като пентименто (пентименто – метод в живописта, когато художникът под най-горния пласт бои умишлено натрупва – "зарежда" други слоеве с изображения. на пръв поглед се вижда една картина, а при остъргване отдолу се появяват едно подир друго закодирани послания или други изображения, разкриващи разни тайни). С всеки епизод малко по малко се разкрива истинската същност и на Сара, и на хората от нейния свят. И никой не е нито положителен, нито добър, нито идеален. Всички образи се оказват малко или много измамни фигури в един паноптикум на привидно подреденото благоденстващо общество. А на моменти са дори озлобени, способни на жестокост и някакъв, бих казала, дори безотговорен тормоз над близките си хора.

Накратко описано, фабулата на романа е такава: съпругът на Сара, богатият бизнесмен и наследник на крупна корпорация, Филип Петерсен, изчезва мистериозно по време на делово посещение в Колумбия. Седем години Сара не успява да открие нищо за него, депресира се, живее в тази своя трагедия, накрая се примирява и продължава живота си, отглежда сина си и ходи на работа в училището. До деня, в който й се обаждат от министерството на външните работи и съобщават, че са открили мъжа й. Сара и детето, придружени от цял отряд чиновници, посрещат мъжа на летището. Само дето това не е Филип. Непознатият прилича на Филип, но не е той и Сара е убедена в това. В цялата еуфория и спектакъла, устроен от чиновниците и медиите, никой обаче не я чува, нито обръща внимание на опитите й да обясни. Сара и детето просто биват натикани в автомобила, където вече седи непознатият, и биват директно откарани в дома на Петерсен. От този миг започва войната между Сара и Непознатия. В своята отчайваща ситуация Сара се оказва напълно сама, не й вярват, тя не може с никого да сподели, никой не и помага, дори напротив – срещу нея започва истинска атака в социалните мрежи.

Мелани Раабе държи читателя до последно в неизвестност относно истината, относно действията на Непознатия и евентуалната насока на развитие, която читателят би могъл да си начертае сам. Дълго скриваната, пренебрегвана и просто забравяна истина е в основата на цялата история. А тя действително е неприятна, ужасяваща даже. Развръзката е абсолютно неочаквана.
Напрежението е достатъчно голямо, а Раабе кове допълнително желязото и докарва читателя до изнервеност, граничеща с бяс – от безсилие, от нетърпение да узнае най-после тази истина, заради която двамата герои се преследват и сражават, от желание да хване за гушата Непознатия или пък даже Сара и да се разправи с тях. В този смисъл трябва да се признае на авторката, че умее да всява мрачно предусещане за нещо ужасно и помитащо всичко и всички, без да дава шанс на читателя да предугади развоя.

"Истината" е интригуващо, напрегнато и увличащо четиво, в най-добрата традиция на психологическия съспенс.

Петя Пешева

02.06.2017   Първи трейлър на филма „Убийство в Ориент експрес“

Първият трейлър, както и постерът на филма „Убийство в Ориент експрес“, вече са факт. Базирана на едноименната творба на Агата Кристи, лентата ще бъде втората филмова адаптация на най-известния криминален роман в света, след тази от 1974 година, режисирана от Сидни Лъмет.

Филмът следва същия основен сюжет като историята на Агата Кристи, като се съсредоточава върху 13 непознати герои, пътуващи заедно във влак през Европа. Една нощ луксозният влак засяда в снежна преспа. На сутринта пътниците са с един по-малко. Пътуващите са откъснати от света и разчитат на Поаро, който единствен може да открие убиеца сред тях.

Филмът е режисиран от Кенет Брана, който ще се превъплъти и в ролята на знаменития детектив Еркюл Поаро. Брана събира един от най-добрите актьорски състави на годината, включващ холивуските звезди Мишел Пфайфър, Пенелопе Крус, Дейзи Ридли, Джош Гад, Джуди Денч, Уилям Дефо, Джони Деп, Оливия Колмън и др.

Вижте страхотния трейлър тук:

 

Източник: www.agathachristie.com

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза