НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

Share
25.07.2017   Amazon филмира „Изпитание за невинните” на Агата Кристи

Мултинационалната компания Amazon е купила правата за голяма част от късното творчество на Агата Кристи.

Единственото обявено заглавие засега обаче е „Изпитание за невинните”една от двете любими книги на кралицата на криминалния роман. Работата по продукцията вече е започнала.

Актьорският състав на сериала включва Катрин Кийнър („Бягай!”), Бил Най („Карибски пирати”) и Ед Уестуик („Клюкарката”).

Историята в „Изпитание за невинните” се върти около разбитото семейство Аргайл, чийто осиновен син Джако е осъден за убийството на майка си. След като умира в затвора обаче, се появява мистериозен мъж, който твърди, че Джако е бил невинен. Отварят се стари рани и неминуемо изниква въпросът кой тогава е истинският убиец?

„Развълнувани сме да адаптираме творби на най-великата писателка на мистерии. Екипът ни притежава огромен талант – пред и зад камерата, затова вярваме, че адаптациите ще се харесат на нашите клиенти”, споделя Морган Уандъл от Amazon.

 

Източник: Всичко за книгите

06.07.2017   Как след развода „да създадеш“ отново себе си

В края на юни излезе романът „Нашата история“ (изд. „Ера“) на Мартина Хаг. Избрана за книга на годината в Швеция, „Нашата история“ е роман с автобиографични елементи. Мартина Хаг е болезнено откровена и извънредно правдиво е описала колко е страшно да бъдеш разлюбен. Ето какво споделя тя в кратко интервю:

Вашият роман разказва за един развод. Но има ли още нещо в историята освен това?
Тя е за това, как да „създадеш“ отново себе си, след като си бил част от връзка, която в един момент е ударила дъното. Как да се изправиш след такава силна скръб, заради която си нямал и най-малка идея как да продължиш с живота си.

Петра - главната героиня в книгата, заминава за Северна Швеция, за да намери себе си отново след развода. Вярвате ли, че да си сам в такава ситуация помага? И ако да, как?
Да, защото не можеш да чуеш собствените си мисли, докато около теб не е напълно тихо.

Ако трябва да изберете две силни и две слаби черти, за да опишете Петра, кои ще са те?
Силните: чувството й за хумор въпреки всичко и любовта към децата й.
Слабите: Гневът и разочарованието й. Неспособността й да продължи напред.

В книгата има подистория, съдържаща свръхестествен елемент за жена, която е изчезнала. Можете ли, без да разкривате прекалено много от сюжета, да ни кажете как стигна до тази история? Как така е част от книгата?
Когато основата, върху която стоиш, се разпадне, е лесно да започнеш да си въобразяваш „вълшебни неща“, като например: „Ако даря пари на Лекари без граници, той ще се върне“...

В книгата опознаваме Петра на едно дълбоко интимно ниво. Ще я срещнем ли и в други книги?
В момента пиша нова книга, но не бих искала да разкривам нищо за нея все още.

Сред многото добри отзиви, които книгата получи, читателите споделят, че историята истински ги е трогнала, дори и без те самите да са преминали през развод. Какво бихте искали да научат те и да запазят като поука от нея?
Всеки ден на улицата срещам хора, които ме спират и ми разказват за впечатленията си от историята. Също така получавам много писма от читатели, преминаващи през подобна ситуация. Много ог тях пишат, че съм успяла да пресъздам техните преживявания с думи и че съм им помогнала да преминат през скръбта си, което е наистина възхитително. Но също така получих писма и коментари от мъже и жени, които се идентифицират с Андерш и предлагат другата гледна точка, която също заслужава разбиране.

Източник: Lira.bg

24.06.2017   ИСТИНАТА - Мелани Раабе

След шумния успех на романа си "Капанът" Мелани Раабе отново представя на читателите криминално-психологически роман с капани – този път всеки от главните герои зарежда постоянни капани на противника си. И отново никой от тях не успява в предначертаната си тактика. Този път обаче Раабе е създала един по-различен криминален роман – дълбоко психологически.

Основната нишка на фабулата се появява още в началото, след няколкото страници описание-изповед на героинята Сара за себе си и подготовката й за започването на нов живот. Седем години тя е живяла сама – една примерна жена, добра майка, добър преподавател и колега в училище, богата, обезпечена, с къща, кола и банкови сметки, съпруга на много богат бизнесмен. Изобщо една лъскава картинка. Която само след два дни започва да се пропуква.

Романът на Мелани Раабе е като пентименто (пентименто – метод в живописта, когато художникът под най-горния пласт бои умишлено натрупва – "зарежда" други слоеве с изображения. на пръв поглед се вижда една картина, а при остъргване отдолу се появяват едно подир друго закодирани послания или други изображения, разкриващи разни тайни). С всеки епизод малко по малко се разкрива истинската същност и на Сара, и на хората от нейния свят. И никой не е нито положителен, нито добър, нито идеален. Всички образи се оказват малко или много измамни фигури в един паноптикум на привидно подреденото благоденстващо общество. А на моменти са дори озлобени, способни на жестокост и някакъв, бих казала, дори безотговорен тормоз над близките си хора.

Накратко описано, фабулата на романа е такава: съпругът на Сара, богатият бизнесмен и наследник на крупна корпорация, Филип Петерсен, изчезва мистериозно по време на делово посещение в Колумбия. Седем години Сара не успява да открие нищо за него, депресира се, живее в тази своя трагедия, накрая се примирява и продължава живота си, отглежда сина си и ходи на работа в училището. До деня, в който й се обаждат от министерството на външните работи и съобщават, че са открили мъжа й. Сара и детето, придружени от цял отряд чиновници, посрещат мъжа на летището. Само дето това не е Филип. Непознатият прилича на Филип, но не е той и Сара е убедена в това. В цялата еуфория и спектакъла, устроен от чиновниците и медиите, никой обаче не я чува, нито обръща внимание на опитите й да обясни. Сара и детето просто биват натикани в автомобила, където вече седи непознатият, и биват директно откарани в дома на Петерсен. От този миг започва войната между Сара и Непознатия. В своята отчайваща ситуация Сара се оказва напълно сама, не й вярват, тя не може с никого да сподели, никой не и помага, дори напротив – срещу нея започва истинска атака в социалните мрежи.

Мелани Раабе държи читателя до последно в неизвестност относно истината, относно действията на Непознатия и евентуалната насока на развитие, която читателят би могъл да си начертае сам. Дълго скриваната, пренебрегвана и просто забравяна истина е в основата на цялата история. А тя действително е неприятна, ужасяваща даже. Развръзката е абсолютно неочаквана.
Напрежението е достатъчно голямо, а Раабе кове допълнително желязото и докарва читателя до изнервеност, граничеща с бяс – от безсилие, от нетърпение да узнае най-после тази истина, заради която двамата герои се преследват и сражават, от желание да хване за гушата Непознатия или пък даже Сара и да се разправи с тях. В този смисъл трябва да се признае на авторката, че умее да всява мрачно предусещане за нещо ужасно и помитащо всичко и всички, без да дава шанс на читателя да предугади развоя.

"Истината" е интригуващо, напрегнато и увличащо четиво, в най-добрата традиция на психологическия съспенс.

Петя Пешева

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза