НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

03.04.2018   Кралицата заслужава злато

Романите на Агата Кристи не спират да вълнуват читатели от всички поколения и да привличат все повече почитатели. Вдъхновени от нестихващия интерес към тях, ние от издателство „Ера“ решихме да създадем ново оформление на някои от най-популярните й произведения.

Изключително талантливата млада художничка Фиделия Косева с огромен ентусиазъм се зае с предизвикателството да сътвори елегантен и интригуващ дизайн, достоен за най-харесваните творби на Агата Кристи!

А какво заслужава кралицата на криминалния жанр? Злато, разбира се! Създаването на новите корици беше истинско приключение, изпълнено с много вдъхновение, трепетно очакване и позитивни емоции.

След броени дни (от 12 април) три от знаковите творби на Агата Кристи - „Алиби“, „Азбучни убийства“ и „Десет малки негърчета“, ще блестят в книжарниците!

Издателство „Ера“ ще продължи да попълва поредицата със заглавия на Агата Кристи, която до този момент наброява впечатляващите 79 книги. Нашите изненади не спират до тук!Още преди края на годината, ще издадем следващите две книги. И там се крие загадка... Търсете улики!

27.02.2018   „Издателите“: Цветелина Дечева

Създателката на издателство „Ера“ Цветелина Дечева беше гост на съвместната поредица на „Аз чета“ и Читалище.то - „Издателите“ . На 26 февруари, понеделник, тя разказа за пътя на издателството от неговото създаване през 1996 г. до днес и защо „Книгата е удоволствие“.

Вижте целия разговор на г-жа Дечева с Александър Кръстев тук:

 

Цветелина Дечева завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация Американска литература и втора специалност Българска филология. Работила е като учител по английски език и е организирала курсове по английски език за възрастни. Преводач на художествена литература. През 2006 г. участва от името на Асоциация „Българска книга“ в международен екип по съставяне Стратегия за развитие на българското книгоиздаване.

Поредицата от срещи с издатели бе започната от „Аз чета“ в началото на 2017 г. като връзка между хората, които създават книгите, и техните читатели. Целта на формата е да даде възможност на издателите да разкажат най-запомнящите се моменти от своята работа, като същевременно поставят проблемите пред книгоиздаването у нас на преден план.

21.02.2018   Социалната мрежа в природата

С най-новата си книга Петер Волебен отново събужда мисленето и сетивата ни за кръговрата на природата и нейното огромно значение за нашия живот. Отваря очите за един нов поглед към нейните феноменални способности – да осъществява взаимна грижа и комуникация между видовете. Докато предишната му книга е посветена на конкретна област – дърветата, сега във фокуса на вниманието му е цялостното взаимодействие и взаимозависимост на флората и фауната. Иначе казано – тайната схема на природата за оцеляване и борба с активните дейности на човека върху нея.

Когато видим сриващите се крайречни брегове, олисели и посърнали, рядко се питаме защо това е така. Удивителното е, че причина за това може да е изчезването на хищниците от гората или на бобрите и планктона. Или иначе казано – животните водят до промяна на речните брегове. Остатъците от изядени животни и риби променят състава на почвата, водата на реките, накрая – водата в морето, "отиват" и в дърветата. Всички знаем, че ако в африканската савана няма хищници, тя би заприличала на пустиня, но как дъждовните червеи определят преселването на глиганите и обиталищата им – това вече отива в предела на удивителното.

Заедно с интересните знания за борбата на природата срещу влиянието на човека авторът ни предоставя и информация за изследванията и дейностите на големи научни институти и общества, които продължават понякога десетилетия, но в крайна сметка довеждат до реакция на държавата и обществото в полза на съхраняването на природата.

Всяка глава от книгата на Волебен е сама за себе си едно откритие – на поредната удивителна "приказка" за чудния свят на животните и растенията, за тяхното общуване и грижовността, с която се отнасят едни към други. И тези приказки няма да престанат да удивляват читателя, защото природата е необятна и никой не би могъл да знае всичко за нея. Задачата на човека, е да се стреми да живее в хармония и да не руши прекалено много и в прекалено гигантски мащаби.

Разбира се, днес всеки съзнателен човек е наясно, че в природата всичко е свързано и зависимо едно от друго, но за съжаление училищният материал предава всичко това в един суховат и неинтригуващ вид, а принудителното зазубряне заради оценки не води до най-важния, крайния и жизнено значим резултат: младият и по-късно зрелият човек никога да не забравя, че със своите действия (в частност и взето в по-глобален мащаб) може да промени ритъма на живот на природата във фатална посока. В много случаи човешката намеса е предизвиквала истински катастрофални последици.
   
В 240-те страници на новата книга на Волебен е събрана толкова интересна, любопитна и полезна информация, че може да бъде включена като помагало в учебната програма. Тя не само дава знания, по-важно е, че ги представя с интригуващи факти и явления, пробужда интерес към зоологията и ботаниката, към екологията и обществените инициативи за опазване на природата. А в България нашата природа е все още някакво изключително явление за Европа – най-голям брой птици, все още наличие на мечки, вълци, все още неизбити лисици и видри, орли и пеликани дори, все още неунищожени растения, несрещащи се в Европа въобще. Ние унищожаваме, тя се брани и упорито се бори да се възстановява.

Петер Волебен е роден през 1964 г. Завършил е лесовъдство и повече от двадесет години е работил като служител в Дирекция по горите и горското стопанство. За да реализира екологичните си идеи, той напуска ведомството и днес ръководи Горска академия в обл. Айфел. Автор е на няколко бестселъра по темата за гората и опазването на природата, сред които и „Тайният живот на дърветата“. Преведена на над 20 езика, около нея не престава да се вдига шум, да текат дискусии в предавания, да се организират лекции и семинари. Тази книга въодушеви и развълнува хората по целия свят.

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза