НОВИНИ / ЕРА И МЕДИИТЕ

19.04.2018   Интервю с Роуaн Колман - автор на „Лятото на невъзможните неща“

Роуaн Колман е изключително популярна британска писателка, автор на 14 романа, сред които „Всички сме родени от звездите“ и „Лятото на невъзможните неща“. Сравняват я с Джоджо Мойс и Никълъс Спаркс. Живее със съпруга си и петте им деца в Хъртфоршир. Колман всъщност започва кариерата си в издателския бизнес, работила е в Рандъм Хаус – едно от най-големите издателства в света.

Да започнем от самото начало.
Къде си израснала?
Израснах в Бъркхамстед, Хартфордшър, сред прекрасните ухания на зелени хълмове и долини.

Често говориш свободно за дислексията си. Как това те е оформило като писател?
Мисля, че ми влияе косвено, може би в начина, по който структурирам изреченията и използвам думите. Хората с дислексия имат нестандартно, визуално мислене, което изгражда начина ми на изразяване. Също така означава, че имам нужда от много добър редактор!

Кои книги можеш да препрочиташ отново и отново?
Често препрочитам „Джейн Еър“ и „Брулени хълмове“, също така „Птиците умират сами“ и „Сияние“ на Стивън Кинг. 

Коя книга ти беше най-трудно да напишеш и защо?
Мисля, че „Всички сме родени от звездите“ беше най-трудно да завърша в срок. Беше като 3D принтиране – с всяка стъпка се изграждаше нов пласт от историята, докато всъщност не започна да прилича на цялостен роман. Както понякога се случва и с други мои книги, не я разбирах съвсем, докато не завърших първата чернова и след това можех да я оформя, както аз искам.

Разкажи ни малко за „Лятото на невъзможните неща”. От самото начало ли беше наясно какво ще напишеш?
Започна като история за семейните ценности и женската сила. Изобщо не планирах романтична история в началото. Но след това срещнах Майкъл и той се оказа толкова прекрасен персонаж, някак се случи естествено.

Ако можеше да пътуваш във времето, къде би отишла и защо?
О, това е лесно. Много бих искала да срещна Ан Болейн. Тя е била изключителна жена, за която е писано много. Бих искала да я опозная и да науча каква е била в действителност.

Ако можеше да се върнеш назад и да промениш нещо, какво би било то?
Хаха!! Хм, какво ли бих променила...? Може би онзи път през 1985 г., когато си направих прическа в стил Лейди Даяна и през следващите 5 години приличах на момче. 

Любимата ти дума?
Дом.

Любима храна?
Храна.

И накрая...
Как се забавляваш, когато не пишеш?
Спя. Сериозно, имам много деца!

03.04.2018   Кралицата заслужава злато

Романите на Агата Кристи не спират да вълнуват читатели от всички поколения и да привличат все повече почитатели. Вдъхновени от нестихващия интерес към тях, ние от издателство „Ера“ решихме да създадем ново оформление на някои от най-популярните й произведения.

Изключително талантливата млада художничка Фиделия Косева с огромен ентусиазъм се зае с предизвикателството да сътвори елегантен и интригуващ дизайн, достоен за най-харесваните творби на Агата Кристи!

А какво заслужава кралицата на криминалния жанр? Злато, разбира се! Създаването на новите корици беше истинско приключение, изпълнено с много вдъхновение, трепетно очакване и позитивни емоции.

След броени дни (от 12 април) три от знаковите творби на Агата Кристи - „Алиби“, „Азбучни убийства“ и „Десет малки негърчета“, ще блестят в книжарниците!

Издателство „Ера“ ще продължи да попълва поредицата със заглавия на Агата Кристи, която до този момент наброява впечатляващите 79 книги. Нашите изненади не спират до тук!Още преди края на годината, ще издадем следващите две книги. И там се крие загадка... Търсете улики!

27.02.2018   „Издателите“: Цветелина Дечева

Създателката на издателство „Ера“ Цветелина Дечева беше гост на съвместната поредица на „Аз чета“ и Читалище.то - „Издателите“ . На 26 февруари, понеделник, тя разказа за пътя на издателството от неговото създаване през 1996 г. до днес и защо „Книгата е удоволствие“.

Вижте целия разговор на г-жа Дечева с Александър Кръстев тук:

 

Цветелина Дечева завършва английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ със специализация Американска литература и втора специалност Българска филология. Работила е като учител по английски език и е организирала курсове по английски език за възрастни. Преводач на художествена литература. През 2006 г. участва от името на Асоциация „Българска книга“ в международен екип по съставяне Стратегия за развитие на българското книгоиздаване.

Поредицата от срещи с издатели бе започната от „Аз чета“ в началото на 2017 г. като връзка между хората, които създават книгите, и техните читатели. Целта на формата е да даде възможност на издателите да разкажат най-запомнящите се моменти от своята работа, като същевременно поставят проблемите пред книгоиздаването у нас на преден план.

Пoръчай книги

Издателство ЕРА е носител на отличията 'Златна книга' и 'Златен печат'

По-близо до издателство ЕРА


Нека станем приятели във
Нека станем приятели във Facebook
Mодерна европейска проза