Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads
  /     /   Мартин Сиксмит
Мартин Сиксмит
Назад към автори

Мартин Сиксмит

Английският журналист Мартин Сиксмит получава образованието си в Оксфорд, Харвард и Сорбоната. Познато лице от новините, той е бил кореспондент на БиБиСи във Вашингтон, Брюксел, Прага и Москва. Работил е в руската столица по времето на Горбачов, тогава си създава и много контакти с руски журналисти и публични личности. Десет години по-късно Сиксмит отново заминава за Москва, а поводът е да направи сериозно разследване и да събере факти за новата си книга
„ДОСИЕТО ЛИТВИНЕНКО – Истинската история за една предизвестена смърт”. Убийството на бившия руски агент Александър Литвиненко потриса световната общественост, загадъчната история звучи като сензационен трилър – само че художествената измислица липсва.
Битката за властта в Кремъл загрубя и руските олигарси извадиха томахавките. Литвиненко е поредната жертва в тази битка, в която средствата очевидно не се подбират. Така поне твърди разследващият журналист от БиБиСи Мартин Сиксмит.
Сега, когато до края на месец май се очаква английският съд да се произнесе по делото, книгата на Мартин Сиксмит е взривоопасна искра в и без това нажежените отношения между Лондон и Москва. Още повече, че за да е изчерпателен и безпристрастен, авторът е посочил документи, вземал е интервюта от Березовски, приятели на Литвиненко, вдовицата му Марина, разговарял е с ключови играчи от подземния свят. Дори се среща в Москва с говорителя на президента Путин. Предател или патриот в опозиция, разкаял се агент или хладнокръвен офицер, Литвиненко е имал много врагове. До този извод стига авторът и той му служи за отправна точка прецизно и последователно да води собственото си разследване, за да ни даде отговор на въпроса, който всички очакваме: Защо смъртта на Литвиненко е била предизвестена и кой е неговият убиец?
В Англия книгата излезе на 2 април, в САЩ ще бъде публикавана на 15 май, а българската й премиера е на 14 май. Датите не са случайни – ще има ли нови арести, какво ще каже английският съд, срокът е 31 май.
Медиите в Англия отразяват „Досието Литвиненко”, авторът дори чете откъси от нея по БиБиСи.
За разлика от Москва, където реакцията е гробовно мълчание.

Всички книги на Мартин Сиксмит

Досието Литвиненко Мартин Сиксмит Досието Литвиненко
Цена: 9.90 7.92
Изчерпан тираж