Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads
  /     /   Кърт Вонегът
Кърт Вонегът
Назад към автори

Кърт Вонегът

Кърт Вонегът e роден е в Индианаполис на 11 ноември 1922 година. Студент е в Корнелския университет в Итака, щата Ню Йорк в периода 1941 – 1943 година, където списва редовна колонка в студентския вестник. Занимава се с журналистика, преди да влезе в редиците на американската армия, взела участие във Втората световна война. Писателят е жив свидетел на бомбардировката над немския град Дрезден през 1945 (взела над 60 000 човешки жертви), където е военнопленник. След войната Вонегът завършва университета в Чикаго, специалност антропология, и започва работа като полицейски репортер. Впоследствие напуска Чикаго и се заселва в град Скенектъди, Ню Йорк, работейки за Дженеръл Електрик.
  
Кърт Вонегът е прочут с оригиналния си творчески стил и чести нецензурни заигравания с думи, контекст, та дори и с рисунки в книгите си. Езикът му е на достъпно за всички социални класи ниво, като същевременно е невероятно увлекателен и неклиширан, спечелвайки си определението „вонегътизъм“. В произведенията си Вонегът интегрира научно-фантастични елементи, като пътуване във времето, а много от героите му се появяват епизодично или трайно в различни негови творби.

Сравняват романите на Вонегът със знаменитата политическа сатира „Пътешествията на Гъливер„. Подобно на Суифт, Вонегът често описва фантастични общества, за да демонстрира по-ярко политическите и социални недъзи на своето съвремие.
Основни теми на политическата му сатира са нехуманността на технократското общество, самотата, социалното неравенство, отчуждението, екологичните катастрофи. Фантастичните социални светове на Вонегът обикновено са антиутопии, където недъзите са достигнали крайна форма.

У нас режисьорът Михаил Петров в Народния театър постави пиесата „Времетръс” по едноименния роман на Вонегът. Тогава за премиерата авторът на текста Андрей Филипов покани писателя, но той отказа с: „Аз съм на 83 и още пуша. Знаеш ли колко ми е трудно да щъкам насам-натам?”

През март 2007 г. Вонегът претърпява битова злополука в дома си в Манхатън и получава черепно-мозъчна травма. 84-годишният писател не успява да се възстанови и умира на 11 април 2007 г. в Ню Йорк.


Мисли на Кърт Вонегът:

„Ако един учен не може да обясни на 8-годишно дете с какво се занимава, той е шарлатанин.”

„Не трябва непременно да сте луд, за да работите при нас, но все пак помага.”

„Големият проблем с тъпите копелета е, че те са толкова тъпи, че не могат да повярват, че човек може да бъде умен.”

„Нищо интелигентно не може да се каже за едно клане.” (от „Кланица 5”)

„Хората те оценяват най-пълно, когато положат цветя на гроба ти.”

Всички книги на Кърт Вонегът

Късметът на смотаняка Кърт Вонегът Късметът на смотаняка
Цена: 12.00 9.60
Изчерпан тираж
Механично пиано Кърт Вонегът Механично пиано
Цена: 0.00 0.00
Очаквайте нов тираж