Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads
  /     /   Линда Блеър
Линда Блеър
Назад към автори

Линда Блеър

Линда Блеър е родена в лекарско семейство в Мисури, но израства в Канзас. На 18 години влиза в колежа Уелсли в Масачузетс, където открива своята страст към психологията и литературата. След като завършва психология, заминава за три години в Англия. През част от това време работи в Секцията по животинско поведение на университета Кеймбридж, където с професор Робърт Хиндъл изучава отношенията между майка и дете при приматите. Тези занимания я убеждават да се посвети на психологията на развитието и получава стипендия от Харвард, за да работи в областта на детските игри и развитието на езиковите умения. През 1978 г. се връща в Лондон, за да започне обучението си по клинична психология в болницата Моудсли и през 1980 г. получава правоспособност на клиничен психолог. След като през лятото на същата година учи немски в Мюнхен, се връща в Кеймбридж, за да заеме длъжност в Националната здравна служба (НЗС), и започва да работи с възрастните.
След две години се мести на друга длъжност в НЗС и работи с децата и техните семейства. По това време осиновява своя първи син, Джонатан, и от целодневна работа минава на половин ден.
През следващите петнадесет години, докато семейството й се увеличава, Линда работи на половин ден за НЗС, Съвета за медицински изследвания и Кеймбриджкия университет. Същевременно открива частна практика като клиничен психолог със специалност когнитивна терапия. Започва и да изнася лекции пред ученици и студенти как да преодоляват стреса. С тези две занимания продължава и днес.
През 2000 г. се мести заедно със своя съпруг и децата, където започва работа в университета към Медицинския център в Бат, предлагайки когнитивна терапия на студентите и служителите. В края на 2004 г. нейното писане и медийни изяви започват да й отнемат толкова време, че напуска работата си в университета.
Кариерата й като автор и нейните медийни прояви започват случайно в Кеймбридж през 1980-те години. Местната редакция на радио Би Би Си се обръща към факултета по психология дали могат да предложат някого, който да участва в предаване за фобиите. Линда се оказва единственият свободен психолог и се съгласява да се включи в дискусията. Получава предложение за седмично предаване и сега редовно води програми по международната служба на Би Би Си, Радио 2 и 4, както и Би Би Си Уелс. Участва и в няколко телевизионни предавания като „Дете на нашето време”, „Умствен шок” (за деца, израснали без човешки говор), „Вчера отново” (за живота на Керън Карпентър – американска певица и барабанистка (The Carpenters), която страда от анорексия невроза, болест малко позната по нейно време), „Килрой” и „Руби Уакс Шоу”. Често е цитирана във вестници и списания, води седмична рубрика в „Гардиън” и месечни колонки в списанията „Сайколъджис” и „Джуниър”.
Линда е член на медийния комитет, който Британското психологическо дружество препоръчва за контакти на коментаторите от пресата, радиото и телевизията.  
Нейната професионална квалификация включва статута на експерт към Британското психологическо дружество (тя е асоцииран член). Също така има статута на привилегирован експерт (професионална квалификация във Великобритания, която се присъжда от Националния научен съвет чрез лицензираните му организации на специалисти, които практикуват и развиват дадена област).

Основните интереси на Линда са насочени към нейното семейство, любимите кучета, спорта (главно плуване и туризъм), готвенето, градинарството, литературата и всичко, свързано с психологията.
 

Всички книги на Линда Блеър

Да си го кажем направо Линда Блеър Да си го кажем направо
Цена: 12.00 9.60
Изчерпан тираж