Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads
  /     /   Джон Ъпдайк
Джон Ъпдайк
Назад към автори

Джон Ъпдайк

Джон Ъпдайк (1932–2009) е американски писател – автор на романи, разкази и литературна критика. Роден е в Рединг, щата Пенсилвания – единствено дете на Линда Грейс и Уесли Ръсел Ъпдайк. Детството му преминава в малкото градче Шилингтън. По-късно семейството се мести в селцето Плоувил. Опитите на майка му да напише творба, която да бъде забелязана от издател, вдъхновяват младия Ъпдайк. След време той си спомня как творческият акт на майка му му е повлиял: „Един от най-ранните ми спомени е гледката на бюрото й... Възхищавах се на писателското й „оборудване” – коректора за мастило, кутиите с бяла хартия. Помня също и кафявите пликове, в които запечатваше и разпечатваше историите се. 

Тези ранни години в Пенсилвания влияят на атмосферата, описана по-късно в тетралогията за Заека Ангстром, както и на редица ранни романи и разкази. Той завършва гимназия с отличие и като президент на класа през 1950 г. Приет е в Харвард с пълна стипендия. Там бързо става популярен сред студентите като изключително талантлив и надарен сътрудник на сп. „Харвард Лампуун”. Завършва с пълно отличие през 1954 г. 

По-късно решава да се занимава с художествено изкуство, затова посещава училището за рисуване и изящни изкуства към университета „Оксфорд”. Първоначално имал желание да стане карикатурист. След завръщането си в САЩ, Ъпдайк и семейството му, се местят в Ню Йорк, където той става постоянен сътрудник на „Ню Йоркър”. Това сложило начало на писателската му кариера. Две години води колонка за поезия и разкази в списанието. 

Знаковата му поредицата с главен герой Заека включва романите „Заеко, бягай”, „Заека се завръща”, „Заека богат” и „Заека се укроти”, публикувани в четири различни десетилетия. Тя разкрива в детайли живота на обикновения човек на фона на различните икономически, социални и културни условия в тези периоди. Серията се превръща в панорама на втората половина на XX век. Самият Ъпдайк казва, че е „хроника на съдбата на моя герой и нашата страна.” Романът „Заеко, бягай” е включен в класацията „100-те най-велики книги на всички времена”.

Всички книги на Джон Ъпдайк

Заека богат Джон Ъпдайк Заека богат
Цена: 16.00 12.80
Изчерпан тираж
Заека се завръща Джон Ъпдайк Заека се завръща
Цена: 15.00 12.00
Изчерпан тираж
Заеко, бягай Джон Ъпдайк Заеко, бягай
Цена: 14.00 11.20
Изчерпан тираж