Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Google Plus Instagram Goodreads

Издателство ЕРА гостува на Филибето

  /     /   Издателство ЕРА гостува на Филибето
Издателство ЕРА гостува на Филибето

Издателство ЕРА гостува на Филибето

30.12.2020

Скъпи читатели,

В навечерието на най-светлите празници в годината, макар и виртуално, отскочихме до слънчев Пловдив, за да си поговорим с нашите приятели от Филибето - за издателството, за трудностите и перспективите пред книгоиздаването в България днес, за това какво ни отне, но даде пандемията, каузата ДДС и много други.

Споделяме ви интервюто така, както го дадохме за filibe.com:

1. Повече от 24 години издателство „ЕРА“ радва българските читатели с популярните си серии в разнообразни жанрове на художествената литература. Стартирате дейността си с поредицата „Малка английска библиотека“.
С широка популярност се ползват криминалните книги на Агата Кристи и бестселърите на Никълъс Спаркс.
Разкажете ни как се зароди идеята за създаването на издателството и как се развива то през годините.

В началото на януари 2021 г. издателство ЕРА ще навърши 25 години. Книгоиздателският бизнес е интересен и предизвикателен, съчетава интелектуален труд, представителност пред голяма аудитория и хладнокръвни финансови решения. Удоволствие е да превърнеш хобито си в професия. ЕРА тръгна по трудния, но успешен път – да създаде за кратък период множество поредици в различни жанрове. Представихме на българската публика световноизвестни автори, спечелихме много почитатели.

Работим с най-големите чужди литературни агенции и издателства. Имаме ползотворни бизнес отношения с книжарите в цялата страна. ЕРА е едно от първите издателства, които направиха собствен сайт. Нашата цел винаги е била да запознаем българските читатели с най-новите литературни тенденции, с интересни и талантливи писатели.

2. Как изглежда според Вас книгоиздаването в България днес? Трудно ли се издържа едно издателство в наши дни?

Книгоиздаването е много по-професионално днес, отколкото през 90-те например. Като съдържание подборът става все по-прецизен, предлага се изключително голямо тематично и жанрово разнообразие. Книгите стават и все по-качествено изработени, с внимание към детайла и красивото оформление. Но докато преди години се издаваха по-малък брой заглавия, но в по-голям тираж, сега тенденцията е обратна. А при по-малкия тираж цената на книгата се покачва – една вечна тема на бурна дискусия в обществото.

Българското книгоиздаване не отстъпва на това в страните с дългогодишна традиция в частното книгоиздаване. Книги, предизвикали интерес в чужбина, бързо стигат до българския читател. Често премиерата в България на дадено заглавие съвпада със световната. Немалко са и случаите, когато неизвестни автори стават хит у нас и посещават страната ни.

С изненада установихме, че исландският автор Рагнар Йонасон, вече има почитатели в България, които споделиха радостта си от издаването на книгата „Снежна слепота“ на родния ни език. Много световноизвестни автори като Никълъс Спаркс, Роберто Савиано, Джефри Дивър, неведнъж искрено са изразявали възхищението си, че книгите им се издават на български.

Трудно ли се издържа едно издателство в наши дни?

Въпросът няма еднозначен отговор. От една страна, има немалко издателски фирми, всяка година се създават нови. От друга, зависи каква е целта им – дали искат да публикуват малко на брой заглавия според собствения си литературен вкус, или да инвестират по-мащабно, да създадат и изградят екип, да развиват потенциала на издателството си. Във всички случаи зависи и от възможността на издателя да се адаптира и възползва пълноценно от динамиката на времето – за някои промяната е равносилна на провал, за други – на възход.

Професионалистите в бранша – издатели, преводачи, редактори, художници, книжари, са много – и в повечето случаи – „невидими“ за читателя. Книгоиздаването у нас е модерно, развива се, следва световните тенденции, благодарение усилията на всички тези хора.

Наред с това бизнесът минава и през вътрешна трансформация – дигитализация на процеси, засилване на онлайн присъствието и постоянно адаптиране към новите технологии, социални мрежи и потребителски предпочитания – явления, които са неизменно свързани.

3. По последни проучвания все повече българи четат книги. Как мислите дали това е мит, или е факт?

Определено е факт, че интересът към четенето е повишен. Като че ли в последно време се говори повече за книги, въпреки че пространствата, възможностите за истински дебат за литература все още са ограничени. Ние, всички издатели, обаче се интересуваме и от това кой и колко книги купува. Защото много хора посягат към стари издания от домашната библиотека или свалят текстове от пиратските сайтове.

Българският читател е интелигентен, любознателен, мислещ. Отстоява мнението си, информиран е и с право е взискателен. Въпреки ситуацията в момента – българинът пътува, стана гражданин на света, придоби самочувствие. Например, книгите от серията ни за пътуване и развлечение получиха топъл прием сред читателите – явно хората са имали потребност от такива книги.

Големият въпрос е как да се зароди навик и да се поддържа любовта към четене. В съвременния свят книгите се конкурират с други източници на забавление – компютърни игри, телевизия, кино.

Създаването на отношение към четенето е както задача на семейството, така и държавна политика.

4. Намаляването на ДДС на книгата направи ли я по-достъпна за читателите?

Това е една добра новина за всички свързани с този бизнес. Определено даде малко въздух на издателите, което разбира се облагодетелства и читателите – цените на книгите не се вдигнаха, както се очакваше в тази особено тежка година. Освободеният капитал от намаленото ДДС се пренасочи за покриване на редица вътрешни разходи, които са били ощетявани във времето. Най-голямото перо в книгоиздаването са хонорарите на автори, преводачи, редактори, които издателят всеки месец плаща, но не може да ползва данъчен кредит за тях. Любопитен факт е, че сега, с намаленото ДДС, авторите реално получават по-висок хонорар, защото хонорарът им се изчислява върху коричната цена без ДДС. Все пак хората трябва да знаят, че при изменението на данъчни ставки, крайният потребител последен усеща промяната.

5.Смятате ли, че е необходимо всички издателства и културни институции да се обединят зад каузата ДДС за книгите в България да бъде намален за постоянно?

Да, необходимо е. Намаляването на ДДС върху книгите е дългогодишна цел и мисия на бранша, по която се работи от години. Нужно да се обединят усилията както на книгоиздателите и книготърговците, така и на културните институции в България. За да се осъществи тази дълго търсена промяна, следва да се води открит и активен диалог, да се изяснят целите и ползите от намаляването на ДДС върху книгите за постоянно. Асоциация Българска книга от години полага усилия за реализацията на тази цел.

Пандемията ускори процеса, а дългосрочното му намаляване би било полезно и адекватно решение за всички – и издатели, и читатели. Редно е да се поучим от опита на развитите европейски държави по проблема. И да си зададем въпроса защо в редица страни не се начислява ДДС върху книгите или ставката е ниска? Каузата е обща, предмет на държавна политика и е с национално значение

6. Отчитате ли ръст на онлайн продажбите по време на пандемията?

Ръст се отчита постоянно през последните години, а по време на пандемията той е осезаемо засилен. Вероятно тенденцията за нарастването на дела на онлайн търговията ще се запази и занапред, което е логично и естествено явление, но не идва от само себе си. То е в резултат не само от променените нагласи в начина на пазаруване, но и на дълги години целенасочена работа – в разработване на сайт, реклама, развитие на социални канали, избор на книги от различни жанрове за широк кръг читателска аудитория, оптимизиране на доставките.

Тенденцията при онлайн продажбите се потвърди и при провеждането на Коледния онлайн панаир в сайта на издателството. Въпреки че не успя да „замести“ изцяло традиционния панаир в НДК, потокът от читатели се преориентира – към сайтове на книжарници и издатели.

Времената са доста динамични и бизнесът почти няма право на грешки, за да се развива трябва да е в крак с новите тенденции и да отговаря на очакванията на хората.

7. Какво ни отне и какво ни даде тази неочаквана пандемия?

Пандемията ни отне доста, но пък постави пред нас предизвикателството бързо да се адаптираме към една нова, непозната обстановка, в която няма разписани правила и в нито един момент не знаеш какво можеш да очакваш. Липсва ни физическият контакт с читатели по време на панаири и алеи на книгата. Със затварянето на търговските центрове изчезна и достъпът до книжарниците в тях. Въпреки ръстът, който повечето издатели предполагам отчитат в онлайн продажби, е хубаво да се знае, че голяма част от оборотите на издателствата идват от физическите обекти.

Но пък тази криза ни даде възможност за преоценка на приоритетите, за изследване на нови възможности за израстване – дигитализацията, оптимизацията на процеси и онлайн търговията са само част от тези възможности. Даде ни възможност да подобрим текущите модели на работа, да потърсим алтернативни и иновативни начини за комуникация със служителите и клиентите си.

За нас бе полезен урок – както и при други кризи, въпреки трудностите да не се отказваме. А напротив – да се чувстваме необходими и полезни с това, което вършим.

8. “Книгата е удоволствие!“ е мото на издателството. Не смятате ли обаче, че днес книгата е повече от необходимост за културното израстване на една нация?

Посланието на нашето мото е, че не бива да четем само по задължение, не бива да възприемаме четенето като досадна „работа“. Дали една книга ни просвещава, обучава или ни забавлява и носи утеха, няма значение. Четенето развива критичното ни мислене, въображението ни и ни прави по-одухотворени. То е неделима част от изграждането на модерно и богато общество.

9. Вашето коледно пожелание към нашите читатели и към всички, които са влюбени в книгите

Влюбените в книгите вече си имат всичко, но им пожелаваме здраве и по-спокойна 2021 година! И нека любовта им към книгата никога да не угасва.

Благодаря Ви за  това интервю!

Антон Гърдев

Източник: http://m.filibe.com/2020/12/21/%d0%b8%d0%b7%d0%b4%d0%b0%d1%82%d0%b5%d0%bb%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b5%d1%80%d0%b0-%d0%b3%d0%be%d1%81%d1%82%d1%83%d0%b2%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-filibe-com-%d1%87%d0%b5%d1%82%d0%b5%d0%bd%d0%b5/