Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads
  /     /   Пътят на стоика към богатството
Пътят на стоика към богатството

Откъс от книга: Пътят на стоика към богатството

Автор: Дариус Фору

КАК ДА СИ ОСИГУРИМ „СТОИЧЕСКО“ 

ПРЕДИМСТВО В ТРИ СТЪПКИ

 

 

 

Всеки инвеститор, преуспял на пазара, разполага с някакво предимство – информация, умение, тактики, даващи му преднина в надпреварата с другите инвеститори. Преди да ви предложа сигурно и доказано предимство, нека разгледаме накратко четирите основни предимства на успешните инвеститори.

 

1. Предимството на информацията

Като проучите подробно компания/предприятие, разбирате доколко е конкурентоспособна на пазара. С колкото повече информация за компанията успеете да се сдобиете, толкова по-добро инвестиционно решение ще вземете. Не е необходимо да разчитате само на инвестиционни анализи, разработени от други хора. Ако обмисляте да инвестирате в компания за производство на сладолед например, може да направите свое проучване – как се развива компанията, какви продукти предлага и прочее. Да се възползваме от предимството на информацията, е по-трудно, отколкото мнозина предполагат. Необходимо е да извлечете нови изводи от публично достъпната информация, а това изисква обстоен анализ и познаване на инвестиционните теории. Положителната страна е, че информацията е достъпна – тоест, на теория предимството да сте информирани е постижимо.

 

2. „Квантово“ предимство

В края на 60-те години на ХХ век бившият професор по математика Едуард Торп основава хедж фонд, различен от всички други. Торп използва количествен анализ и успява да надхитри пазара през почти всяка година от съществуването на фонда. Днес фондовете, прилагащи такива стратегии, се наричат „квантови фондове“ – въз основа на сложни математически модели разработват системи за търгуване. Тези фондове наемат високо образовани специалисти от различни научни дисциплини с една-единствена цел – с помощта на математиката да спечелят предимство на пазара. Това предимство изисква задълбочени математически познания и следователно е най-трудно достъпно.

 

3. Количествено предимство

За външния свят Уорън Бъфет е най-успешният инвеститор в историята. За вътрешните лица и хората, изучавали живота му, той е застраховател, инвестирал вноските на клиентите си. Бъфет натрупва богатство посредством инвестиционния инструмент „Бъркшър Хатауей“ – бивша текстилна компания, понастоящем холдинг, включващ застрахователните компании GEICO, Wesco Financial и поне още осем други. Уорън Бъфет и „Бъркшър“ боравят изключително находчиво с вноските, които хората плащат на застрахователите си. Понеже имат достъп до солиден допълнителен капитал, изкупуват компании с парите в брой, с които разполагат. Този ход е възможен само ако сте голям финансов играч. Идеята за предимството на размера е проста, но е трудно приложима, защото малцина имат достъп до огромни суми в брой.

 

4. Предимството на стоицизма

Индивидуалните инвестиции се осъществяват от нас. Дори да използваме AI или роботизиран съветник, за да развием инвестиционна стратегия, ние вземаме окончателното решение. Човешките решения често са неправилни, защото емоциите ни са в играта. Инвеститор, който владее емоциите си и не допуска машинално обичайните грешки, разполага с предимство пред инвеститорите, които не притежават тези умения. Наричам го „предимството на стоицизма“ и всички успешни инвеститори, които съм изучавал, го притежават. Все пак е невъзможно да останеш богат, ако допускаш твърде много грешки и губиш пари. За разлика от другите предимства, то е лесно разбираемо и лесно постижимо за всеки инвеститор.

 

Тези предимства не се изключват взаимно. Инвеститор като Уорън Бъфет разполага с множество предимства. Информиран е, защото по пет часа дневно чете всичко – от вестници до годишни доклади за компаниите, които го интересуват. Проучва компании, които остават извън полезрението на повечето хора. Той е и най-големият инвеститор на света; разполага с над 100 милиарда долара по оценка от края на 2021 г. Освен с предимството на информацията и размера обаче, Бъфет притежава и най-възхитителното предимство в света на инвестициите – стоическото. Десетки книги са посветени на инвестиционната му стратегия и поведение. Целта на авторите им е да открият на какво се дължи успехът му, за да копираме неговото поведение.

Те обаче пропускат нещо важно – средностатистическият инвеститор не разполага с всички предимства на Бъфет. Трудно е да имаш едно предимство на пазара, още по-малко три. Затова повечето хора, които четат книги за успешни инвеститори, не забогатяват – освен ако нямат предимство.

Корична цена: 17.99 лв.

Цена в сайта: 15.29 лв.

Наличност: ДА

Купи сега

0 лв. доставка при поръчки над 35 лв.