Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads
  /     /   Зденек Червенка
Зденек Червенка
Назад към автори

Зденек Червенка

Г-н Зденек Червенка бе любезен да отговори на въпросите на ЕРА. Поместваме интервюто, публикувано и във вестник "24 часа":
 
 
1. Г-н Червенка, моля разкажете повече за себе си и семейството, от което произхождате. Кой е най-скъпият спомен от детството ви?
 

Наближаването на Коледа винаги събужда най-топлите спомени от детството – украсената коледна елха с подаръците под нея. Баща ми беше машинист, а майка ми – домакиня. Бях единствено дете, обграждано с любов.
Сега живея в Швеция, жена ми е библиотекарка в Университетската библиотека в Упсала. Големият ми син Саймън е психиатър /подходящо за остарелия му баща/, а по-малкият Андреас е успешен журналист.
 
2. С какво се занимавате и защо живеете в Швеция?
 
През 1968 г., когато войските нахлуха в Чехословакия, емигрирах в Швеция и започнах работа като изследовател в Скандинавския институт по африкански науки в Упсала.
 
3. Защо пишете под псвдонима Денис Кейн? Защо не слагате истинското си име на своите книги?
 
По две причини- първата е, че като учен съм написал и публикувал 29 материала за Африка, включително за историята на Гражданската война в Нигерия, както и „Ядрената Ос”- документална книга за тайното сътрудничество между Германия и тогавашния апартейд в Южна Африка. По последното заглавие направихме и документален филм.
Бих искал да разгранича „документалистиката” от художествената литература. Втората причина засяга личната ми безопасност. Един от хората, които ми помогнаха с информация за „Обирът на века” е бивш висш офицер от чешкото разузнаване. Той ме предупреди, че някои от хората, които ще припознаят себе си в книгата, са много отмъстителни.
Избрах псевдонима Кейн, вдъхновен от филма на Орсън Уелс „Гражданинът Кейн”. За мен това е един от най-великите филми, правени досега.
 
4. Романът ви „Обирът на века” е основан на реални събития. Разкажете ни малко повече за истинската история, която ви провокира да напишете книгата?
 
На 12 април, неделя, бях в Лондон. В лондонския вестник Сънди Таймс беше отделена цяла страница за материал, озаглавен МОШЕНИКЪТ, КОЙТО ИЗЛЪГА ЦЯЛА НАЦИЯ. Пишеше как Виктор Кожени, наречен от журналистите „Пиратът от Прага”, натрупал пари от приватизацията, почерпил двама приятели в луксозния ресторант Ла Гаврош и платил сметка от 13000 лири, което е около 650000 чешки крони.  Обядът включвал бутилка La Romanee Conti реколта 1985, на стойност 4950 лири, която Кожени изпратил на персонала в кухнята, защото виното било „твърде младо”. В статията бе показано фотокопие на сметката. Обадих се на познат редактор във вестника и го попитах как така ресторант с репутация показва колко харчат гостите му. Той се разсмя и отговори, че самият Кожени е показал сметката. Искал да се похвали колко е богат.
Бях втрещен. Това ме предизвика да се заема с книгата. Въпреки че отдавна живеех в чужбина, никога не съм бил безразличен към родината си. Смятам, че всички емигранти в сърцето си са патриоти.
 
5. Какви източници на информация ползвахте и колко време писахте романа?
 
Разчитах и на публикувани факти, както и на информация, дадена от хора, запознати със случая Кожени. За около година завърших книгата
 
6. Как реагираха чехите след публикуването на „Обирът на века”?
 
Отзивите бяха доста добри. Имаше голяма статия в един от най-високотиражните чешки ежедневници, както и в престижните ЕВРО и Економист. Този жанр „real fiction” или художествена проза, основана на реални факти, бе съвсем нов за Чехия. Един от любимите ми чужди автори в жанра е Джон ле Каре. Използването на псевдонима озадачи хората, имаше ли какви ли не предположения кой се крие зад него.
 
7. Главният герой Виктор Кожнар е умен, безскрупулен и успява да открадне много пари. Всяка постсоциалистическа страна си има своя Виктор Кожнар. Какъв е той – продукт или жертва на промените?
Вярно, че хора като Виктор Кожнар се появяват във всички бивши социалистически страни по време на прехода – в Русия са най-много. Има ги в Полша, Словакия, Унгария, предполагам и в България. Те не са жертви, а изкусни хищници, които забогатяват като мамят и крадат другите.
 
8. Защо е смятал, че е недосегаем?
Виктор е бил в близки бизнес отношения с висши офицери от службите за сигурност, които оцеляха след политическите промени и си останаха на служба в Министерството на вътрешните работи. Благодарение на многобройни подкупи се е сприятелил с министъра на вътрешните работи. Накрая, министърът е станал толкова раболепен, че е носел куфарчето на Кожнар и му е палел цигарите.
 
9. Къде е сега  прототипът на Кожнар? Ако е жив, какво бъдеще го очаква?
Сега гние в затвор на Бахамите и се бори да не го екстрадират в САЩ, защото е измамил американските си партньори с милиони долара по една сделка в Азърбейджан. В САЩ такава измама се смята за едно от най-тежките престъпления. Ако се озове в американски затвор, ще лежи над двайсет години.
 
10. Разполагате ли с факти, които не бихте разкрили в книгата си? И ако е така, защо?
 
Използвал съм всичко, което научих. Например, главата със съвършения шпионин. Но не съм цитирал имената на хората, които ми помогнаха.
 
11. Знаем, че пишете нов роман, отново основан на реални събития. Моля, споделете какъв е сюжетът?
Окуражен от успеха на „Обирът на века”, сега приключвам новия си роман и ще го публикувам с истинското си име. Сюжетът е почерпен от нашумелия наскоро скандал в Чехия за един милиардер, обвинен в пет престъпления за измама и съучастие в убийство на партньори и главни свидетели по делото. Той избяга на Сейшелските острови.
 
12. Защо избрахте жанра, познат в Чехия като „фактологична художествена проза”?
Предпочетох този жанр, поприще на автори като Джон льо Каре, Фредерик Форсайт, защото предлага възможности да разкажеш една история по по- интригуващ начин, отколкото чрез документален материал. Промених имената на хората и институциите, за да не тръгнат съдебни дела срещу мен.
 
13. Ходили ли сте скоро в родната си страна?
 
Редовно ходя в Чехия, а през октомври бях няколко пъти във връзка с издаването на новата ми книга.
 
14. Мислите ли, че политическите и икономическите процеси във всички постсоциалистически страни са сходни?
Да, така е, всички те преживяха проблемите на бързата промяна и особено промяната в манталитета, наложен от 40 години комунизъм.
 
15. Кое е най-голямото разочарование на хората от Източна Европа през последните 16 години?
 
Познавам добре ситуацията само в Чехия. Огромно разочарование за хората там е, че политикът е синоним на парите. Именно парите са станали мярата за успех и основна ценност. А този, който ги няма, се смята за нещастно същество и неудачник. В Чехия с пари можеш да купиш всичко и всеки – съдия, политик, дори полицай. В нашумелия наскоро скандал елитни полицейски части от отдела за борба с организираната престъпност, се комбинират с банда престъпници, осигуряват им униформи, фалшиви документи и оръжие. И после делят печалбата. Бандата престъпници измъчват до смърт жертвите, отвличат камиони с пари и извършват големи обири.
 
16. Ако раполагахте с информация, бихте ли написали роман за някой български Кожнар?
Естествено, с удоволствие, но мисля, че езикът ще е проблем. В този случай е добре да се разговаря с хората на родния им език, а не чрез преводач.
 
17. Били ли сте в България? Имате ли приятели тук?
Бил съм в София преди много години, преди промяната. Преди 2 години ходих до Варна и бях впечатлен от прогреса. Прекрасно място, където смятам да прекарам няколко ваканции. Поразен съм от оптимизма на младите хора там. Те са доста по-окуражени за бъдещето си, отколкото младежите в Чехия. Харесвам българските вина – каберне, мавруд – които са много популярни в Швеция.
 
18. Какво правите в свободното си време?
 
Слушам аудио-книги, ходя на театър и кино. Обичам да плувам – всеки ден по 1 час.
 
19. Обичате ли да пътувате? Кои страни сте посетили?
 
Моята работа е свързана с пътуването. Аз съм гостуващ професор в Университета в Калифорния, Бъркли и Бостън. Бил съм в 30 африкански страни и почти всички европейски страни, освен Албания.
 
20. Оптимист ли сте за съдбата на хората от Източна Европа?
 
Да, абсолютно. Всички те са добре образовани, трудолюбиви и ученолюбиви. Промяната към по-добро ще дойде с новото поколение.

Всички книги на Зденек Червенка

Обирът на века Зденек Червенка Обирът на века
Цена: 9.50 7.60
Изчерпан тираж