Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads
  /     /   Ориана Фалачи
Ориана Фалачи
Назад към автори

Ориана Фалачи

Ориана Фалачи е едно от най-известните и остри пера на Апенините. Тя отдавна се е превърнала в идол на поколения журналисти благодарение на своите критични статии, активна гражданска позиция и блестящи интервюта.

Най-голямо значение за формирането на възгледите и убежденията на Ориана има нейният баща. Яростен критик на Мусолини, той често водел десетгодишната си дъщеря на антифашистки прояви.

Ориана започва журналистическата си кариера едва шестнайсетгодишна. През 1963 г. се премества в Ню Йорк и пише за в. „Ню Йорк Таймс”, сп. „Лайф” и лондонския в. „Таймс”. Работи като репортер в Южен Виетнам по време на войната там.

През 1968 г. Ориана отново е в центъра на събитията. Тя отразява мирна демонстрация в Мексико, на която властите отвръщат с насилие. Неочаквано по Фалачи са изстреляни три куршума, войници я влачат за косата и я оставят, защото мислят, че е мъртва.
Тя обаче оживява и продължава журналистическата си кариера.

Фалачи налага собствен стил в журналистиката със своите скандални и силно персонифицирани интервюта. Световна слава й носят разговорите с Ясер Арафат, Голда Меир, Фидел Кастро, Муамар Кадафи, Хенри Кисинджър, Федерико Фелини, Индира Ганди.

След разговор с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър той заявява, че това е „най-катастрофалното” интервю, което е давал през цялата си политическа кариера. А Фалачи само успява да го накара да каже, че „войната във Виетнам е безсмислена и вредна”.

По-късно Ориана започва да пише книги, в които изразява позицията си по актуални обществени проблеми – дебатите за аборта през 70-те години, гражданската война в Бейрут, съпротивата срещу режима на „черните полковници” в Гърция.

На върха на кариерата си Фалачи неочаквано потъва в мълчание заради личната си драма – борбата с рака. Но след атентатите от 11 септември журналистката отново предизвика световен скандал с публикациите си, провокирани от трагичните събития. Тя яростно критикува тероризма, за което получава многобройни смъртни заплахи от ислямистки организации и е подложена на унищожителни нападки от интелектуалци и журналисти с леви убеждения.
Но Ориана не спира да пише до последния си дъх през 2006 г.

Всички книги на Ориана Фалачи