Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Д-р Лариса Майер за алергиите при малките деца

  /     /   Д-р Лариса Майер за алергиите при малките деца
Д-р Лариса Майер за алергиите при малките деца

Д-р Лариса Майер за алергиите при малките деца

08.05.2024

АЛЕРГИЧНИ РЕАКЦИИ

За алергична реакция говорим, когато е налице силна имунна реакция на организма спрямо определени вещества. Алергиите са сред най-честите хронични заболявания в детска възраст. Около 20–30 процента от децата и младежите страдат от сенна хрема, алергична астма или невродермит. По-рядко се срещат алергии към хранителни продукти, домашен прах и инсектициди.

Алергичната реакция рядко засяга целия организъм и особено дишането; в повечето случаи се касае за локални реакции.

Алергичните реакции се проявяват като:

•сърбеж, мехури по кожата или обрив

•възпаление на ретината или сълзящи очи

•сърбеж и кихане, дихателни проблеми и течащ нос

•свирещо дишане, главно при вдишване, бронхиална астма, увеличен секрет

•разстройство или газове

•Понякога алергичната реакция засяга цялото тяло. Анафилактичната реакция е съчетана с проблеми в кръвообращението и задух.

АНАФИЛАКТИЧНА РЕАКЦИЯ

При анафилактична реакция симптомите на алергия се влошават силно за кратко време. Кръвното налягане се понижава рязко и органите не получават достатъчно кръв.

Хранителните продукти рядко предизвикват анафилактична реакция. Изключения правят ядките, рибата и морските дарове. Животински косми или ухапвания от насекоми също могат да предизвикат анафилактична реакция.

Оценка на степента на анафилактична реакция 

по примера на ухапване от насекоми

Лека локална реакция: подуване около мястото на ухапване, което е по-малко от 10 см – това е нормална реакция на дразнението от отровата на насекомото.

Силна локална реакция: отокът е по-голям от 10 см и продължава поне 24 часа. Възможно е да се подуе например цялата ръка. Ако ухапването е в областта на устата, лицето или шията, може да стане опасно.

Реакции, засягащи цялото тяло: кожни симптоми (сърбеж, зачервяване, копривна треска), подуване в областта на очите и устните, гадене, болки в корема, задух, виене на свят, понижаване на кръвното налягане, безсъзнание, колапс на кръвообращението.

Премахнете, ако е възможно, причинителя на алергичната реакция – в случая жилото на насекомото. Успокойте детето. Ако се стигне до анафилактична реакция или се знае, че детето получава алергични реакции от съответни вещества, повикайте Спешна помощ.   

Ако се знае каква алергия има детето и ако разполагате с комплект за спешни случаи, поставете инжекция с адреналин. Ако нямате антиалергично средство, успокойте детето, разкопчайте дрехите му. Сложете го да седне и го помолете да си опре ръцете, за да диша по-леко. Отворете прозореца, за да влезе повече кислород. Ако детето има проблеми с кръвообращението, сложете го да легне с краката на висока подложка. Ако детето изпадне в безсъзнание, обърнете го в стабилно странично положение. Охладете подутината с лед, увит в кърпа. При подуване в устата и ако е в съзнание, детето може да ближе кубчета лед.

ВНИМАНИЕ!

НИКОЙ, освен ако родителят не е лекар или работи в спешната помощ и има достатъчно опит, няма право да прибягва до кониотомия – разрез на дихателната тръба. Тази мярка е изключително опасна за неспециалисти и може да предизвика тежки кръвоизливи.

АЛЕРГИЧНА / АНАФИЛАКТИЧНА РЕАКЦИЯ

•Ако е възможно, извадете причинителя.

•Охладете подутината.

•Повикайте Спешна помощ при анафилактична реакция и известна силна алергия.   

•Повдигнете горната част на тялото за облекчаване на дишането.

•При проблеми с кръвообращението сложете подложка под краката.

•При безсъзнание обърнете детето в стабилно странично положение.

•При спиране на дишането вземете мерки за съживяване.