Този сайт използва "бисквитки" (cookies) за своята ефективност. Продължавайки напред, Вие сe съгласявате с нашата Политика за защита на личните данни

Ера в социалните мрежи Facebook Twitter Instagram Goodreads

Софи Хана и Поаро в "Убийства в Кингфишър Хил" на прага на 100-годишния му юбилей

  /     /   Софи Хана и Поаро в "Убийства в Кингфишър Хил" на прага на 100-годишния му юбилей
Софи Хана и Поаро в "Убийства в Кингфишър Хил" на прага на 100-годишния му юбилей

Софи Хана и Поаро в "Убийства в Кингфишър Хил" на прага на 100-годишния му юбилей

26.08.2020

Софи Хана и Поаро празнуват 100 години разгадани истории с Агата Кристи!

Новата книга на Софи Хана – Убийства в Кингфишър Хил“, вече е факт!

Еркюл Поаро се завръща на криминалната сцена точно 100 години след дебюта си през относително далечната 1920 г. в „Аферата в Стайлс“* – първият издаден роман на Агата Кристи.

Легендарният детектив, сдобил се оттогава с нестихваща слава и милиони почитатели по целия свят отново се впуска в търсене на неизвестното. Вече за четвърти път за последното десетилетие, оживявайки под „перото“ на Софи Хана! „Убийства в Кингфишър Хил“ е четвъртата подред книга от продълженията за Поаро, след публикуването на дебютния ѝ роман от серията „Убийства с инициали“ през 2014 година (повече за романите тук).

Едва ли тогава дори гениалният ум и досетлив нюх на Поаро биха могли да доловят, че с появата си в имението Стайлс преди век, ще бъде поставено началото на един многовековен полет, а точно сто години по-късно спирката ще е едно друго имение – Кингфишър Хил.

СОФИ ХАНА споделя в едно от своите интервюта, че би определила „Убийства в Кингфишър Хил“ като нейната  „магическа книга“. И допълва, че за разлика от предходните ѝ истории, при които създаването на структурата на книгите е било резултат от задълбочен подбор и анализ на редица възможности, то този път сякаш цялото съдържание вече е съществувало някъде в пространсвото... само, за да бъде мистериозно пренесено в съзнанието ѝ. За нея е останала „лесната“ задача да го пренесе и да му вдъхне живот на хартия, което всъщност се оказало не толкова леко начинание, тъй като ѝ се е наложило да изпише стотици листчета с бележки и коментари в стремежа си да не пропусне или забрави нещо съществено!

И ОЩЕ за СОФИ ХАНА,

Или иначе казано всичко започва с един подарък, когато Софи Хана е едва 12-годишна. Подаръкът, както може би сами се досещате, е книга на Агата Кристи... „Трупът в библиотеката“, а останалото е история... До 14-годишна възраст Софи вече е изчела всичко на новата си любима авторка, а любовта към личността и героите ѝ става толкова голяма, че фактически ще бележи жизнения ѝ път завинаги.

Разнищване на проблематиката на дисфункционалните семейства, е друго общо между Софи Хана и Агата Кристи, освен любовта им към криминалната литература, разбира се...

Софи споделя, че много преди появата на романите ѝ за Поаро, е имала изявен интерес към теми, свързани с проблемите на дисфункционалните семейства, които е разгръщала в творчеството си. Именно такъв тип семейни взаимоотношения се характеризират с наличието на различен тип конфликти и отношения между членовете, като прекомерна емоционална зависимост, манипулация, липса на състрадание, нереалистични очаквания и отговорности, невъзможност за споделяне и много, много други, които в крайна сметка могат да прераснат във физическа агресия и/или дългосрочни психически проблеми. Например, в един от по-ранните романи на Софи ставаме свидетели на болезнената вяра и убеденост на младата майка Алис („Little Face”, 2006 г.), че новороденото ѝ бебе е заменето с друго от съпруга й. А проблемите и обратите тепърва предстоят.

Агата Кристи е известна с умелото и задълбочено развитие на сюжетната линия и семейни връзки в историите си, като често семейството може да бъде интерпретирано като самостоятелен и сложен жив организъм, който непрекъснато еволюира. А еволюцията в търсене на верния биологичен код понякога дава дефекти и жертва част от своите съставни части, за да спаси останалите. Именно така, символично може да бъде пресъздадено раждането на убийците, които трябва да преболедуват, да оздравеят или да бъдат отстранени, за да оцелее цялото.

Типичен пример за дисфункционално семейство в творчеството на Първата дама на кримималната литература, е книгата „Среща със смъртта“, където определен член от семейството измъчва младите си роднини чрез насаждане на чувство за страх у тях. Страх, породен единствено от собствената им вяра, че ако не изпълняват волята му и не получат одобрение, нещо ужасно ще се случи.

В последния издаден роман на Софи Хана – „Убийства в Кингфишър Хил“ съществува друг, не по-малко странен семеен феномен – никой от членовете не говори за новодошлата смърт в семейството, а се държи така сякаш жертвата никога не е съществувала.

И докато се любувате на последната история на Софи Хана за Поаро, не забравяйте, че истинските празненства тепърва започват през месец септември и издателство ЕРА с „Месеца на Агата Криси“.

Като издатели на Агата Кристи в България от почти 25 години, за поредна година ще отбележим нейната годишнина! Този път празникът е двоен – 130 години от рождението на неповторимата авторка, и 100 години от дебюта на неостаряващия Поаро в първия ѝ издаден роман!

Подготвили сме Ви много изненади, игри, промоции...и разбира се нови издания...тематично ново издание на „Аферата в Стайлс“, както и специално подбран сборник с разкази на свръхестествена тематика – „Последният сеанс“.

Агата Кристи и ЕРА ви очакват с нетърпение!

„Книгата е удоволствие!“