Модерна европейска проза

За поредицата

В  поредицата „Модерна европейска проза” издателство ЕРА представя талантливи автори от новото поколение в съвременната европейска литература. Всеки от тях е носител на множество национални и международни награди. Макар и творбите им да носят характеристиките на съответната национална литература и култура, темите и посланията в тях са универсални и вълнуват всеки от нас. 

 

Авторите на Модерна европейска проза

Йонас Т. Бенгтсон

Йонас Т. Бенгтсон смайва датската литературна сцена през 2005г. с дебютния си роман. Критиците го определят като „изключителен нов глас“, а читателите очакват втория му роман с голямо нетърпение. Когато излиза, две години по-късно, той затвърждава необикновения писателски талант на Бенгтсон. Суровият му реализъм и литературната зрялост са впечатляващи. С  третия си роман – „Приказка“, той доказва, че е един от най-добрите  скандинавски автори. Йонас Т. Бенгтсон е носител на няколко литературни награди. Романите му се радват на голям международен интерес.

Ула Нилсон

Ула Нилсон е роден 1972г. в Швеция. Дебютът си като писател прави през 2005г. През 2010г. е публикуван в Швеция романът му „Кучетата“, за който Нилсон е отличен с награда „Норланд“. Темите, които засяга в творчеството си са свързани със спецификата на живота в малките общности. Самият той е прекарал ученическите си години в малкото северно селце Хамердал, в което се развива действието в част от романите му. Критиката в Швеция сравнява Ула Нилсон с класическите представители на шведската литература.

Мартин Касариего

Мартин Касариего е испански писател, роден в Мадрид през 1962 година. Автор на 15 романа, телевизионни и кино сценарии, детски приказки, разкази и журналистически статии за най-популярните печатни медии в Испания. Обширното творчество на Мартин Касариего притежава своя отличителна черта. Той ни предлага едно усещане за реалността, която варира в книгите му от крайно позитивна до негативна, без това да предизвиква противоречие.

 Хюго Хамилтън

Хюго Хамилтън е роден в Дъблин през 1953 година. Проблемите за езика, националната и културна принадлежност и най-вече идентичността на индивида проникват във всичките му разкази и романи. Авторът е удостоен с множество литературни награди – призът за ирландска литература "Rooney“, френската награда „Femina Etranger“, италианската "Premio Berto" и германският орден за заслуги „Bundesverdienstkreuz“.

 

 Сандро Веронези

Сандро Веронези е роден през 1959г. във Флоренция. Архитект по образование, той от десетилетия се изявява като публицист и се нарежда сред най-големите съвременни италиански автори. Веронези е носител на наградата „Стрега”, както и на редица международни литературни отличия. През 2015г. романът „Чудни земи” е удостоен с една от най-старите и престижни литературни награди в Италия - „Багута”.

 

Огнен Спахич

Огнен Спахич е сред най-видните представители на новата вълна в черногорската литература, прокламираща нова поетика, далеч от националната традиция. Неговият сборник с разкази „Глава, пълна с радост” напълно хармонира с естетическите му виждания. В него младият писател се стреми към майсторството на големи световни разказвачи като Карвър, Пинчън, Хемингуей по свой неповторим начин, без да им подражава. 

 

Фарук Шехич

Фарук Шехич е роден през 1970 г. в Бихач. До избухването на войната през 1992 г. Шехич учи Ветеринарна медицина в Загреб. Но тогава 22-годишният младеж доброволно се присъединява към армията на Босна и Херцеговина. Под негово командване като лейтенант е отговарял за 130 души. След войната учи литература и от 1998 г. издава собствените си произведения. Литературните критици го смятат за един от най-талантливите млади писатели от бивша Югославия, един от най-ярките представители на така нареченото прегазено поколение. 

 

Събития

Испанският писател Мартин Касариего в БългарияМартин Касариего, носител на редица литературни награди, посети България във връзка с премиерата на книгата му - „Глутницата и мъглата“. Визитата му в България беше по покана на Институт „Сервантес“ и Издателство „Ера“.

Представянето на романа на испанския автор беше в два града – София и Пловдив.

Събитието в столицата се проведе на 19 януари от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“. Осъществи се със специалното участие на преводача на книгата Боряна Дукова, както и на доц. д-р Петър Моллов от СУ „Климент Охридски“.На 18 януари Касариего имаше среща със студенти от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски". На срещата присъстваха много студенти, преподаватели и почитатели на добрата литература.По време на гостуването си испанският писател даде интервюта за едни от водещите медии в България като БНТ, БНР, радио "Classic FM", телевизия BiT, както и вестник "Всичко за семейството".

В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" испанският писател разказа:
"Това е история, която се случва в един единствен ден с трима главни герои – едно дете, един юноша и един възрастен мъж. Малкото дете и юношата са братя, а пък възрастният мъж е писател. Той отива в училището, където учат децата, за да беседва с тях по повод книга, която те са разглеждали, и така се събират тримата герои. Това е ден, който е много важен за живота и на тримата. Малкото дете ще направи една крачка, която ще го отдалечи значително от детството. Юношата ще изживее един ден, в който неговите предишни съученици ще проявят изключително насилие срещу него, а пък писателят, възрастният мъж, ще се върне към една негова лична трагедия, която ще преживее отново при срещата с учениците."

Цялото интервю с Мартин Касариего можете да чуете тук.

 

Огнен Спахич се запозна с читателите си


По покана на издателство ЕРА черногорският автор Огнен Спахич посети София на 25 и 26 май. Носител на Наградата за литература на Европейския съюз за 2014 г., с произведенията си авторът издига балканската литература на световния културен небосклон.


Спахич посети Пролетния базар на книгата. Представянето на сборника му „Глава, пълна с радост“ бе част от културната програма на панаира и се проведе на 25 май от 17:00 часа в НДК. На срещата присъстваха журналисти, преводачи, студенти, посетители на книжния базар и почитатели на добрата литература. Те имаха възможност да се запознаят с черногорския писател и да пият чаша вино в неговата компания.

Талантливият автор бе представен от Цветелина Дечева, управител на издателство ЕРА, и доц. д-р Йордан Ефтимов, преподавател по „Теория на литературата“ в НБУ. Доц. д-р Ефтимов заяви, че Огнен Спахич „поставя една изключително висока летва за балканските писатели, защото той е радикален, стреми се да преодолее фалша, да опише по-истинна картина на света“. Самият писател сподели, че според него писането е 1% работа и 99% талант. На въпроса какво би посъветвал младите автори, той каза да оставят всичко друго в живота си и да започнат да четат. Самият той е правил точно това в рамките на десет години и според него именно тези десет години са го направили писател.


Гостуването на черногорския писател привлече и вниманието на медиите. По време на посещението си в България Огнен Спахич гостува на Българското национално радио. Интервюто на Силвия Великова с автора можете да чуете тук. Огнен посетии Класик ФМ, където разговаря с Георги Митов-Геми в предаването „Сутрешно кафе”. Черногорецът даде интервю за Би Ай Телевизия, actualno.com, БТА, Портал „Култура” и  в.„Класа”.    


Благодарим на всички, които станаха част от гостуването на Огнен Спахич в България! За издателство ЕРА бе удоволствие да срещне черногорския писател с българските му читатели.

 

Фарук Шехич в България

Босненският писател Фарук Шехич посети София на 22 и 23 март по покана на издателство ЕРА. 

Представянето на романа му „Книга за Уна“  се състоя в кафе - книжарница „Orange Books Cafe“ на ул. „Граф Игнатиев“ №18 на 22 март. На срещата присъстваха журналисти, преводачи, студенти и почитатели на добрата литература. Те имаха възможност да се запознаят с босненския писател и да пият чаша вино в неговата компания. 

 

снимка Владислав Христов

При посещението си в България Фарук Шехич бе гост на Таня Величкова от „Преди всички“ по радио „Хоризонт“. Там той сподели, че "Книга за Уна" набляга на нематериалните загуби:

"Това е книга, която представлява борба за спомени, за памет. Едно от нещата, за които говоря - къщата на баба ми, тя е била запалена още по време на Втората световна война. После отново. Аз исках да реконструирам целия този свят, който е изчезнал. Тази книга всъщност представлява една рекунструкция на емоционалния свят, на това, което е загубено, на паметта."

Според Фарук Шехич много хора в бивша Югославия разпознават себе си в книгата.

Цялото интервю с Фарук Шехич можете да чуете тук.

На 23 март писателят и Русанка Ляпова гостуваха в студиото на „Денят започва с култура” по БНТ, а след това босненският автор се срещна  със студенти балканисти в препълнената зала на Софийски университет „Св. Климент Охридски”. 

 

За книгите

Едно малко момче расте без самоличност, но с любящ баща, който на пръв поглед винаги ще бъде до него. Двамата постоянно се местят и никога не се задържат на едно място за дълго. Те не спазват нормите на обществото. Детето получава нетрадиционно образование от баща си, тъй като е рисковано да ходи на училище, но това му отнема възможността да създаде трайни приятелства.

Десет години по-късно момчето вече е мъж. С фалшиво име и монотонна работа, той неохотно се опитва да живее според правилата на обществото. Но уроците получени от баща му, не могат просто да бъдат забравени...

„Приказка“ е дълбок и проницателен роман за бремето да бъдеш различен в съвременния свят.

 

В лутане да открият себе си и да разгадаят загадката на живота, петима младежи се губят в безсмислието на ежедневието си с помощта на алкохола и безкрайния купон. Родителите на Филип и Кале са обикновени хора от средната класа. Бащата, както повечето си съселяни, пие от сутрин до мрак и се държи деспотично със семейството си. А синовете му го презират. Семейството на сестрите Ида и Санна пък е заможно. Макар и да имат всички материални удобства, душите им също страдат. Баща им често изпада в депресивни състояния. Ида следи всяка негова крачка в гората по време на разходките му до реката всеки уикенд. А Никлас няма семейство изобщо.

 

Една декемврийска сутрин Андер се изправя, както всеки ден, пред най-трудното си изпитание – да влезе в клас. През това време по-малкия му брат открива, че Тримата влъхви не съществуват. В същия ден писателят Игнасио Майор идва в училището, в което учи Андер, за да изнесе беседа.

Под постоянно присъстващата училищна заплаха, тези три персонажа, свързани чрез фините нишки на чувствата, случайността и паметта, изтъкават история за насилието, за загубата на невинността и необходимостта да я възстановиш, за да можеш да продължиш напред и да вярваш в  добротата.

 

„Тук нещата се правят по странен начин.“ Така смята младият дърводелец Вид Чозич, сръбски имигрант в Дъблин. Неговото усилие да се приспособи към враждебното общество предизвиква объркване и горчивина. Вид разбира, че като чужденец, често не разчита добре сигналите. Последствията понякога са комични, друг път - бедствени, но объркването надделява над желанието му да се установи.

За чистосърдечен човек като него двуличието, насилието и предателството, с което се сблъсква са плашещи и неразбираеми. Изведнъж той се пръвръща в невинен разказвач, на чийто рамене ляга товарът на съучастничество в ужасяващи събития.

 

Само за 24 часа Пиетро Паладини губи контрол върху живота си: допуска сериозна грешка на работа, шофьорската му книжка е отнета, офисът му е затворен от полицията, бизнес партньорът му го оставя сам да се справя с неприятностите, а накрая се разделя с половинката си. Междувременно дъщеря му бяга от вкъщи…

Чувствайки се в капан, Пиетро на свой ред бяга на сляпо, напосоки, но катастрофата, внезапно разрушила живота му, изглежда по-скоро като прецизен план. Обзет от безпокойство и съмнение, той търси нормалността, която внезапно е загубил. Или по-скоро, която никога не е имал.

 

„Глава, пълна с радост” е сборник от 16 различни по обем истории, които по необичаен начин изобразяват драмата на модерния човек. Животът на героите се разпада, разпадат се и те самите на съставните си части, губят почва под краката си. Те не знаят повече кои са и се лутат да открият себе си. Преходността, страданието, старостта, самотата, смъртта са основни теми в книгата, но в нея присъстват и светли мотиви – морето, плажът, вятърът, виното.

„Глава, пълна с радост” е носител на Наградата на ЕС за литература през 2014 г. и е достойна заявка за издигането на балканската литература на световния културен небосклон.

 

Детството, фронтовата линия и връщането към нормален живот в разрушената страна след войната са трите епохи в житейския път на главния герой, формиращи сплавта на „Книга за Уна”. Фарук Шехич умело сплита двете повествователни нишки и противопоставя ужасите и абсурдът на военните действия на невинността и мирния живот „преди”. Тези два свята са взаимно изключващи се по стил, теми и най-вече идеология.

Разпадът на Югославия е вдъхновил много творци през последните две десетилетия. Но един от най-талантливите сред тях е Фарук Шехич – част от плеядата ярки представители на т. нар. прегазено поколение.

Отзиви за Модерна европейска проза

Огнен Спахич в България:

снимка: книжарници "Ориндж"

"КултурНО" по Би Ай Телевизия - 02.06.16

„Преди всички“ по „Хоризонт“ - 25.05.16

Статия в actualno.bg - 27.05.16

Статия в "Розали" – 27.05.16

Портал Култура – 31.05.

 

Как видяха "Книга за Уна" на Фарук Шехич:

снимка: книжарници "Гринуич"

Павлина Радославова за "Книга за Уна" в "Аз чета" - 14.06.16

"Преди всички" , радио "Хоризонт" – 23.03.16 

"Денят започва с култура", БНТ – 23.03.16

Кафене – 17.03.16

Статия в "Розали" – 17.03.16 

Статия във "Факел" – 17.03.16

Статия в блога на книжарници "Orange" – 21.03.16

 

"Чудни земи" на Сандро Веронези

снимка: книжарници "Ориндж"


Статия в "Стандарт" - 07.10.16

Статия в actualno.bg - 06.10.2016

Интервю в БНР - 19.10.2016

Интервю в BiT - 19.10.2016

 

"Ръка в огъня" на Хюго Хамилтън

снимка: книжарници "Ориндж"

Статия в Actualno.bg - 28.10.2016

Статия в Cineboom.eu - 3.11.2016

Статия в ЛитАгит - 4.11.2016

Интервю в BiT - 4.01.2017

 

Мартин Касариего в България

снимка: Литературен клуб "Перото"

Статия в Rozali - 16.01.2017

Статия в "Културни новини" - 18.01.2017

Интервю в БНТ - 20.01.2016

Интервю в телевизия BiT - 24.01.2017

Интервю в БНР - 26.01.2017

 

„Кучетата“ на Ула Нилсон

снимка: книжарници "Гринуич"

Статия в Актуално - 23.01.2017г.

Статия в Cineboom.eu - 23.01.2017

Интвервю в BiTelevision - 21.02.2017

 

"Приказка" на Йонас Т. Бенгтсон

снимка: книжарници "Ориндж"

Статия във "Всичко за книгите" - 02.12.2016

Статия в Актуално - 14.02.2017

Статия в cineboom.eu - 14.02.2017

Интервю във BiT - 21.02.2017


Още заглавия от издателство Ера по темата:

Кучетата - Ула Нилсон
Духът на Северна Швеция прозира през всеки ред
Цена: 12.00 9.60 лв. (-20%)
Глутницата и мъглата - Мартин Касариего
Брутален и откровен, Касариего ни дава кураж как да живеем със страха и да не се отказваме и от най-крехката надежда.
Цена: 14.00 11.20 лв. (-20%)
Ръка в огъня - Хюго Хамилтън
„Тук нещата се правят по странен начин.“Така смята младият дърводелец Вид Чозич, сръбски ...
Цена: 14.00 11.20 лв. (-20%)
Чудни земи - Сандро Веронези
Само за 24 часа Пиетро Паладини губи контрол върху живота си: допуска сериозна грешка на работа, ...
Цена: 16.00 12.80 лв. (-20%)
Глава, пълна с радост - Огнен Спахич
Палитра от 16 разказа за търсенето на смисъл и конфликтите в живота на модерния човек
Цена: 14.00 11.20 лв. (-20%)
Книга за Уна - Фарук Шехич
Роман изповед за болката и силата на „прегазеното поколение”
Цена: 14.00 11.20 лв. (-20%)

Коментари към тази страница!!!

Няма добавени коментари за тази страница. Вашият може да е първият :-)

Споделете вашето мнение:

Име*:
E-mail адрес:
Коментар*:
Въпрос за защита: Колко дни има в две седмици?*:
Въведете цифрите : Изпрати Изчисти